Szokásos módon, mint szoktam, csak most kisebb mennyiségben és pici friss élesztővel készítettem el a
palacsintatésztát. Kevés
rétes és finom lisztet, pici sót, 2 mokkás kanál cukrot, 2 tojást, kevés
tejet, egy kis darab szétmorzsolt friss élesztőt és annyi buborékos
ásványvizet kevertem össze kézi habverővel, hogy sima, nem túl sűrű
palacsintatészta legyen. Mikró olvasztó fokozatán (90 Watt) 4 percig
forgattam, majd pici olajat is kevertem bele. Néhány csepp olajjal
kiolajozott SpiderPan serpenyőmben sütöttem meg. Összesen 12 db
palacsinta lett. Saját készítésű eperdzsemmel kentem meg, és
felcsavartam. Nagyon finom volt!
Az eperdzsemet Szüleim kertjéből származó friss eperből főztem. Olyan mennyiségben termett az idén az eper, hogy nem győztük enni, így háromszor is készítettem eperdzsemet illetve eperlekvárt, de már alig van belőle, mert ettük vajas kenyérre kenve, piskótában csokis krémmel, most meg a palacsintába is azt töltöttem. Először úgy készítettem, ahogy Anyukám elmondta régi receptjét.
Eperdzsem
1,8 kg tisztított eperhez 60 dkg cukrot adtam, felforraltam, pár
percig főztem, a keletkezett levet leszűrtem róla. Üvegbe töltöttem,
1,5 liter finom eperszörp lett belőle. A visszamaradt sűrű epret
visszatettem a lábasba, újra felforraltam, aztán tiszta, 750 ml-es
befőttes üvegbe szedtem - épp tele lett az üveg -, ráraktam a csavaros
fedőt és fejre állítottam a tűzforró dzsemet. Úgy hagytam jó 10 percig,
aztán talpára állítottam, és hagytam kihűlni. Felbontás után hűtőben
tartottam, de nem tartott sokáig, a mai palacsintához mind elfogyott.
Eperlekvár:
1,5 kg tisztított eper, 50 dkg cukor. A tisztított epret
lecukroztam és egy éjszakán át állni hagytam. Másnap a keletkezett levet
nyersen leszűrtem az eperről, ebből 1 liter nyers, vitaminokkal teli
eperlé lett, amihez nem kellett olyan sok bubis ásványvíz, mint a fenti
szörphöz, de nagyon kellemes hűsítő ital lett belőle így is. A
visszamaradt "összetöppedt" epret lábasba raktam, botmixerrel (MixSy)
simára turmixoltam, és addig főztem, míg jól besűrűsödött. Kb. 1
liternyi finom eperlekvár lett belőle, amit egy fedeles tálban hűtőben
tárolok. Ebből még van egy kicsi, de ez sem tart már sokáig sajna.
Nagyon jó lehetett a palacsintád ezzel a finom lekvárral! Sajnos én még eddig nem tudtam csinálni lekvárt mert még annyira drága a boltokban.Várok vele még , jó hogy terem nektek! Cuki a kis Olivér !
VálaszTörlésNagyon finom volt! Én se tudtam volna lekvárt csinálni, ha Anyukáméktól nem kaptuk volna, mert amúgy csillagászati ára van az epernek. Szerintem a többi gyümölccsel is így járunk.
VálaszTörlésKöszi, Olivér tényleg egy kis cukorfalat :)