Valami zöldséglevesen gondolkodtam a mai ebéd első fogásaként. Amikor
kihúztam a hűtő zöldséges fiókját, nagy örömömre megláttam a hét végére
vásárolt cukkinit. Az örömöm csak fokozódott, amikor a Szüleim kertjében
szedett friss kapor is kezembe került. És tudtam, hogy milyen leves
lesz ma az ebéd. Kapros cukkinikrémleves.
Hozzávalók:
1/3 fej hagyma felaprítva, 2-3 evőkanál olaj, 1 db zsenge cukkini - kb. 35 dkg - megmosva, héjastól felkockázva, 2 fehér műanyag kanál ételízesítő, kevés fokhagyma granulátum és őrölt bors, 1 nagy csokor friss kapor apróra vágva, 4 evőkanál rétes liszt, 2 liter forró víz, kb. 0,5 dl tejszín, 2 púpos evőkanál 20 %-os tejföl, végül még pici só.
A tálaláshoz pirított kenyérkockák, kevés olajon hagymával-sóval-borssal pirított gombaszeletke
Először a hagymát dinszteltem meg pici olajon, aztán ráraktam a
cukkinikockákat. Amikor a cukkini is üvegesedni kezdett, fűszereztem
ételízesítővel, fokhagyma granulátummal és borssal, majd ráraktam a
nagy csokor apróra vágott kaprot. Pár pillanatig hagytam a kaprot is
dinsztelődni, aztán leszórtam liszttel, elkevertem és megint hagytam pár
másodpercet, hogy jól felforrósodjon a liszt is, utána öntöttem fel
forró vízzel. Forrás után kb. 5-6 percig főztem, akkor hozzáadtam a
tejszínt és a tejfölt, újra felforraltam, majd összeturmixoltam a
levest. Megkóstoltam, isteni volt, csak kellett még bele egy csipet só.
Turmixolás után épp csak addig forraltam, hogy buzzanjon egyet és már
tálalhattam is, gombaszeletkékkel és pirított kenyérkockákkal, de ez a
leves akár minden nélkül is isteni finom, érdemes kipróbálni. (Nagy
igyekezetemben elfelejtettem legalább egy szál kaprot félretenni
díszítésnek, így végül az ablakpárkányon tartott petrezselyemzöldből
tettem rá pár levélkét.)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése