A héten teljesen véletlenül leltünk rá a sütő turbo-grill fokozatára,
amikor fasírtgolyót sütöttünk. Legkisebbikem Párja véletlenül csavarta
légkeverés helyett a turbo-grill fokozatra a sütőt, amin szinte
pillanatok alatt sültek meg a fasírtgolyók. Ez úgy fellelkesített, hogy
egyebet is akartam grillezni. Tegnap már sütöttünk pár szelet húst
próbára, de ma egy igazi kiadós ebéd készült turbo-grillel, és mondhatom
minden isteni finom lett. Most mindannyian elégedetten pihegünk, a
többiek tévéznek, én meg gyorsan bepötyögöm ezt a finomságot.
Először 10 szelet csont nélküli tarját reggel bekentem mustárral és olajjal, megszórtam kevés frissen őrölt borssal, majd lefedve a konyhapulton hagytam, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Aztán tisztítottam pár szem krumplit,
és megmosás, szárazra törlés után kb. 3-4 mm vastag karikákra szeltem.
Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a szeleteket, megszórtam
pár csipet sertéssült fűszerkeverékemmel és megcsepegtettem kevés olajjal. Utána a padlizsánt szeltem fel kissé vastagabb szeletekre és azt is meghintettem kevés sertéssült fűszerrel, csakúgy, mint a felszeletelt 2 hagymát. Ezután tisztítottam még pár szem krumplit, amit megmosás után vastagabb hasábokra vágtam.
Amikor a sütőt bekapcsoltam 180 fokra és turbo-grill fokozatra, betettem
a karikaburgonyát, hogy puhuljon kicsit. Amikor elkezdett sülni, 6
percig hagytam a legfelső sínen, aztán lejjebb tettem alulról a második
sínre, a legfelső sínre sütőpapírral bélelt tepsin a 10 szelet pácolt
tarját toltam a sütőbe. A hasábburgonyának is előmelegítettem az olajat,
és amikor felforrósodott, Zepter módszerrel két ütemben megsütöttem.
Mire az első adag krumpli megsült, megfordíthattam a tarjaszeleteket. A
karika krumpli is olyan szépen megsült, hogy összébb raktam a tepsi
egyik felére, a másik felére sorakoztattam a fűszeres padlizsánt és
hagymakarikákat ás tovább sütöttem. A középen lévő tarjaszeletek
gyorsabban sültek, ezért azokat hamarabb kiszedtem, a többi húst összébb
pakoltam, így a padlizsánszeletek és a hagymakarikák is följebb
kerülhettek a húsok kisült zsírjába. Amikor minden elérte az általam
elvárt színt, mindent kiszedtem és máris ehettünk. Mindenki a tányérján
sózta meg a húst és a hasábburgonyát. Isteni finom ebédünk lett. Ja,
előételnek leves is volt a tarja csontjából sok zöldséggel,
cérnametélttel, de azt már nem fényképeztem le, hisz van már fönt
csontleves.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése