2016. május 1., vasárnap

Grillezett tarja, padlizsán és hagyma kétféle sültkrumplival

A héten teljesen véletlenül leltünk rá a sütő turbo-grill fokozatára, amikor fasírtgolyót sütöttünk. Legkisebbikem Párja véletlenül csavarta légkeverés helyett a turbo-grill fokozatra a sütőt, amin szinte pillanatok alatt sültek meg a fasírtgolyók. Ez úgy fellelkesített, hogy egyebet is akartam grillezni. Tegnap már sütöttünk pár szelet húst próbára, de ma egy igazi kiadós ebéd készült turbo-grillel, és mondhatom minden isteni finom lett. Most mindannyian elégedetten pihegünk, a többiek tévéznek, én meg gyorsan bepötyögöm ezt a finomságot. 
Először 10 szelet csont nélküli tarját reggel bekentem mustárral és olajjal, megszórtam kevés frissen őrölt borssal, majd lefedve a konyhapulton hagytam, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Aztán tisztítottam pár szem krumplit, és megmosás, szárazra törlés után kb. 3-4 mm vastag karikákra szeltem. Egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam a szeleteket, megszórtam pár csipet sertéssült fűszerkeverékemmel és megcsepegtettem kevés olajjal. Utána a padlizsánt szeltem fel kissé vastagabb szeletekre és azt is meghintettem kevés sertéssült fűszerrel, csakúgy, mint a felszeletelt 2 hagymát. Ezután tisztítottam még pár szem krumplit, amit megmosás után vastagabb hasábokra vágtam. 
Amikor a sütőt bekapcsoltam 180 fokra és turbo-grill fokozatra, betettem a karikaburgonyát, hogy puhuljon kicsit. Amikor elkezdett sülni, 6 percig hagytam a legfelső sínen, aztán lejjebb tettem alulról a második sínre, a legfelső sínre sütőpapírral bélelt tepsin a 10 szelet pácolt tarját toltam a sütőbe. A hasábburgonyának is előmelegítettem az olajat, és amikor felforrósodott, Zepter módszerrel két ütemben megsütöttem. Mire az első adag krumpli megsült, megfordíthattam a tarjaszeleteket. A karika krumpli is olyan szépen megsült, hogy összébb raktam a tepsi egyik felére, a másik felére sorakoztattam a fűszeres padlizsánt és hagymakarikákat ás tovább sütöttem. A középen lévő tarjaszeletek gyorsabban sültek, ezért azokat hamarabb kiszedtem, a többi húst összébb pakoltam, így a padlizsánszeletek és a hagymakarikák is följebb kerülhettek a húsok kisült zsírjába. Amikor minden elérte az általam elvárt színt, mindent kiszedtem és máris ehettünk. Mindenki a tányérján sózta meg a húst és a hasábburgonyát. Isteni finom ebédünk lett. Ja, előételnek leves is volt a tarja csontjából sok zöldséggel, cérnametélttel, de azt már nem fényképeztem le, hisz van már fönt csontleves. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése