Egyszer régebben, mikor Középsőm itthon volt, írtam egy finom gombaszószról,
amit Ő készített. Az teljesen olyan ízű volt, mint a kedvenc
fehérboros-tejszínes garnélás mártásom. Most megkértem főzzük meg újra,
igaz, most csiperkét használtunk hozzá, nem késői laskagombát.
Hozzávalók: 2 evőkanál margarin + 1-2 evőkanál olaj, 40 dkg
csiperke gomba, 5 kis gerezd fokhagyma, 1 csapott fehér kanál
ételízesítő (vagy só ízlés szerint), őrölt bors, szárított
petrezselyemzöld (sajnos most csak ilyen volt itthon) ízlés szerint, 1
evőkanál rétes liszt, kb. 2 evőkanálnyi 20 %-os tejföl, 2 dl 30 %-os
tejszín, 2 dl forró víz, 2-3 evőkanál fehér bor, fokhagyma granulátum.
1 liter forró víz, 1 fehér kanál só, kevés olaj, fél kiló durum farfalle tészta.
A megtisztított, cikkekre vágott gombát megpároltuk a margarin-olaj
keverékén. Ízesítettük ételízesítővel, rányomtuk a fokhagyma gerezdeket,
jócskán megszórtuk őrölt borssal és szárított petrezselyemzölddel.
Hagytuk zsírjára sülni, majd megszórtuk 1 evőkanál rétes liszttel, jól
lepirítottuk, aztán felöntöttük a tejföl-tejszín keverékével, és
öntöttünk bele még kb. 2 dl forró vizet is. Amikor sűrűsödni kezdett
hozzáadtuk a fehér bort és még kevés sót és fokhagyma granulátumot.
Kiforraltuk és a közben megfőzött pillangó tésztával tálaltuk. Bár
nagyon finom volt, ebből megint csak ketten ettünk, Középsőm és én. A
többiek csakúgy mint tegnap, ma is mást ettek. Mégpedig a fül-köröm
pörkölt maradékát frissen főzött krumplival.
Húúú, ez megtetszett, holnapra úgy is gombás ételt terveztem, akkor meg is csinálom :)
VálaszTörlésNagyon guszta! Igaz hogy az elmúlt napokban már kedvemre belakmároztam a gombából, de ezt a fajta receptet legközelebb biztos hogy kipróbálom !
VálaszTörlésKedves Pitz és Éva!
VálaszTörlésHa szeretitek a fokhagymás ételeket, ezt imádni fogjátok. Én imádom. Tényleg teljesen olyan ízű, mint a fehérboros-tejszínes garnélás szósz, amit én nagyon, de nagyon szeretek!! Remélem Nektek is ízleni fog :)!!