Úgy tűnik néhány napig a tél marad még az úr, ezért jól esik a nehezebb, melengető, télies étel.
A Tescoban akciós volt a füstölt csülök, ezért úgy gondoltam, hogy szombati ebédnek azt főzök.
Vettem is 2 db füstölt csülköt, amit 2 liter forró vízben,
Zepter ovális lábasban fedő alatt kb. 2-2,5 óra alatt lassan megfőztem.
Tormával és dijoni mustárral, kenyérrel és kaláccsal tálaltam. A fiúk
és Apa legnagyobb örömére, jót ettek belőle :).
Aztán délután, hogy a főzőlé se menjen veszendőbe, abból meg jó csülkös bablevest főztem, amibe jócskán tettem a csülkök felkockázott soványabb részéből :).
Hozzávalók: a csülkök főzőleve, 50 dkg fehér apró szemű bab
forró vízben addig áztatva, míg a csülök megfőtt, 1 fej hagyma
felaprózva, 2 szál sárgarépa, 1 szál paszternák, 1 szál
petrezselyemgyökér, kb. 1/4 zellergumó, további 1,6 liter forró víz,
ételízesítő és/vagy só ízlés szerint, 2 kávéskanál fokhagyma granulátum,
1 tál kockára vágott főtt csülök, 4 fehér kanál fűszerpaprika, 2
evőkanál rétes liszt, kevés hideg víz.
A csülök főzőlevébe beletettem a megáztatott babot és lefedve főzni
kezdtem. Majd megpucoltam és összevágtam a hagymát és a zöldségeket, azt
is hozzátettem, felöntöttem forró vízzel, fűszereztem a levest
kevés sóval, ételízesítővel és fokhagyma granulátummal. Amikor puhára
főtt a bab és a zöldségek is, beletettem a felkockázott csülköt, nagy
lángra állítottam a tűzhelyet, hogy lobogva forrjon a leves, és
beleszórtam a fűszerpaprikát. A leves zsírján szépen feloldódott. Utána
egy teáscsészében simára kevertem a lisztet hideg vízzel és azt is a
lobogva forró leveshez öntöttem. Jól kiforraltam és tálalhattam.
Én délben még nem kívántam a csülköt, ezért magamnak összedobtam egy jó kis padlizsános serpenyős zöldséget ebédre.
Ezek voltak benne: pici olaj, 1 fej hagyma, 1 padlizsán, 2
kisebb krumpli, 1 lecsó és 1 hegyes-erős paprika, 2 paradicsom, só,
bors, 2-3 csavarásnyi olaszos szárított zöldfűszerkeverék, kevés forró
víz.
A négybe, majd vékonyra vágott krumplit kis ideig pároltam a felaprított
hagymán, csak utána tettem bele a többi összevágott hozzávalót, amikor
az már puhult kicsit. Utána fedő alatt pároltam még kb. 10 percig, míg a
padlizsán is megpuhult és már ehettem is. Finom volt, de legközelebb
kicsit rövidebb ideig párolom, mert majdnem szétfőttek a zöldségek a
rövid párolási idő ellenére is.
Na most aztán válasszak? Egyik jobb mint a másik. Nagyon guszta a leves is de ma én is bablevest ettem így inkább most egy kis krumplis-patlizsános finomságot kérek:-)
VálaszTörlésOké, jól választottál, mert az is nagyon finom volt :)!!
VálaszTörlés