Az éjjel megálmodtam, hogy mi legyen a mai ebéd, csirkemell Holstein módra.
Én nagyon régen étteremben ettem bélszínt Holstein módra, de olyan
régen, hogy az idejét se tudom, arra viszont emlékszem, hogy imádtam.
Most a bélszín már szinte megfizethetetlen, ezért gondoltam, hogy
kipróbálom csirkemellből. Soha nem csináltam még, ezért szétnéztem a
neten, hogy van-e valami különleges praktikája. Volt ahol azt írták,
hogy füstölt hús zsírján kell sütni a húst, volt ahol fokhagymás
fűszerezést írtak. Végül maradtam a Zepter sütési módszerénél és a
minimál fűszerezésnél, vagyis a vastag szeletre vágott sózás és
fűszerezés nélküli csirkemellfilét száraz, forró serpenyőben sütöttem
meg a sütés szabályai szerint. Amikor az első oldalt elengedte a
serpenyő, megfordítottam egy sütőlapáttal, és akkor sóztam meg először a
csirkemellet.
A másik oldalt is sütöttem míg elengedte a serpenyő, aztán fedő alatt is
hagytam a húsnak 1-2 percet, újra megfordítottam, sóztam, borsoztam, és
nagy tálcára szedtem. Közben mellette egy-egy kávéskanál margarin és
olaj keverékén tükörtojást sütöttem (de azt már teflonban). Minden
megsütött-sózott-borsozott csirkemellfilére egy tükörtojást ültettem.
Zepter edény híján teflon serpenyőben is meg lehet sütni a csirkemellet.
Persze nem a hús és tükörtojás sütéssel kezdtem, hanem a köretekkel, a
borsó és gomba párolással, meg a krumpli sütéssel. (Az 1 kg mirelit
borsót 2 evőkanál margarinon só, ételízesítő, őrölt bors és szárított
petrezselyemlevél hozzáadásával, víz nélkül pároltam puhára, Zepter
módszer szerint. A kb. 25 dkg gombát 2 teáskanál margarinon, a borsónál
felsorolt fűszerekkel.)
A csirkemellről leeső húsokat kis kockákra vágtam és tárkonyos ragulevest főztem belőle a már többször leírt módon.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése