Tegnap rengeteg munkám volt, így nem jutott időm főzésre. De miért is
főztem volna, amikor kétféle leves volt a hűtőben (csülkös bableves és
csirkeleves), a mélyhűtőben meg őzpörkölt lapult lefagyasztva. Mire
minden megmelegedett addig megfőtt egy csomag tészta is a pörkölt mellé,
az egész nem tartott 15 percnél tovább és mindenki azt evett amit
akart.
Mára kellett kigondolnom valamit, amit 5 fél csirkemell filéből gyorsan
elkészíthetek, mert ma délelőtt is volt dolgom elég. Az éjjel bevillant
egy lehetőség amit végül meg is csináltam. Szalonnás-zöldséges csirkemellet ugyancsak szalonnás-zöldséges tepsis krumplival.
Először a krumplit tisztítottam meg, összevágtam, megmostam,
alaposan lecsepegtettem és sütőpapírral bélelt tepsire öntöttem, -
előtte a sütőpapírt olajjal megspricceltem. Hozzákevertem egy-egy
feldarabolt lecsó és erős paprikát, hagymát és paradicsomot, megszórtam
1-1 csapott fehér kanál szitált ételízesítővel, sóval, fűszerpaprikával
és kevés fokhagyma granulátummal, jól elvegyítettem,
végül erdélyi szalonna darabkákat szórtam a tetejére. 180-190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe a legalsó sínre toltam.
A csirkemell filéket felkockáztam, és azt is sütőpapírral bélelt pici
olajjal megspriccelt tepsibe terítettem. Rászórtam a feldarabolt 2
hatalmas hagymát, 3 lecsó és 1 hegyes erős paprikát, 2,5 paradicsomot, 1
cukkinit és 1 padlizsánt (utóbbi kettőt megsóztam kicsit és szűrőbe
tettem, hogy esetleges keserű levüket kiadhassák mielőtt a tepsibe
kerültek), ezeket is megszórtam 1-1 csapott fehér kanál szitált
ételízesítővel, sóval, fűszerpaprikával és kevés fokhagyma
granulátummal, jól elkevertem, aztán elegyengettem, és 15 vékony szelet
erdélyi szalonnát raktam a tetejére. Ez a tepsi alulról a 4. sínre
került a krumpli fölé, ami már isteni illatokkal kecsegtetett bennünket
eddigre.
Közben csörögtek az Unokák, úgyhogy legalább 30-35 percet beszélgettünk
velük, akkor megnéztem a húst és krumplit. A hús alatt keletkezett levet
leöntöttem és még 5 percre visszatoltam a sütőbe.
Épp csak elköszöntünk drága kis Unokáinktól és már ebédelhettünk is.
Örömmel mondhatom, hogy nagyon ízlett a családnak. A hús nem lett
száraz, inkább jó szaftos a sok zöldségtől. De nem lett túl zsíros sem,
azért is szeretem az erdélyi szalonnát, mert már meg van főzve kicsit,
ezért nem olyan zsíros, mint a sima füstölt szalonna. Érdemes volt ezt
így kipróbálni, igazi nyári ízeket varázsolt a télbe. Mert mára megint
zuhogott a hó, tényleg olyan minden, mintha karácsonyra készülnénk.
Ma reggel is nagy pelyhekben hullt a hó (2013.03.26.) |
Egy kis nyár a tányéron :) |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése