Füstölt tarja, csülök, kolbász, tojás, tormamártás és friss tavaszi zöldségek, mellé finom kalács - hát kell ennél jobb :)?? |
Tegnap már megint el voltam havazva. Utolsó pillanatra maradt a
bevásárlás és sok minden más is, úgyhogy rendesen megcsúsztam mindennel,
ahogy mostanában ez már rendszerré válik. Ráadásul a térdem mellett a
derekam is rendetlenkedik, úgyhogy megint nincs pihentető éjszakám már
napok óta. Ha leülök, alig birok felállni, ha fekszek alig birok
fordulni, úgyhogy van bajom bőven. Bevásárláskor a pénztárnál a pakolás
is nagyon nehezemre esett. Ebből is kifolyólag most nem vadásztam
különleges húst (birkát vagy nyulat) a húsvéti ebédhez, úgy voltam vele,
amit kapok, azt eszünk. Szerencsére a füstölt húsokat és a tojást már a
múlt héten megvettem, így abban legalább biztos lehettem, hogy lesz
sonka és tojás. Tegnap aztán Apa és Legkisebbikem rákezdtek, hogy főtt
kolbász nem is lesz? Még szerencse, hogy volt itthon Pick-kes kolbász
csomag, abból főztem, hogy legyen kolbász is. Életemben először
tormamártást is főztem, nagyon kellemes kiegészítője volt a húsvéti
reggelinek. Megmaradt a
torma kellemes pikáns íze, de elmaradt az agyműtétnek beillő velőig
hatoló csípés, ami a tormaevést kísérni szokta. Érdemes kipróbálni!!
Néhány pillanatra azért visszatérnék a tegnapi ebédhez, bár nem volt
benne semmi különleges, Lidl-ben kapható csirke levescsomagból készült,
épp csak a szívet és a májat tettem félre belőle a mai töltelékhez. A
többi húsból csirkepörköltet főztem, hogy legyen valami pörköltes is húsvét táján, ha már birka pörkölt nem is lesz. És hogy a család kedvében járjak, nokedlit főztem hozzá,
pedig nagyon utálom a nokedli főzés utáni mosogatást. Nyáron jobb, mert
kiteszem a nokedli keverőtálját meg a szaggatót a napra, és utána csak
le kell ütögetni róla a rászáradt tésztát. De most esett az eső, úgyhogy
kevés szikkadás után (amíg megettük az ebédet) kiterítettem a
konyhaasztalra egy régi újságot, és éles késsel lekapargattam a kissé
megszikkadt nokedlitésztát mindenről. Utána egyszerű volt a mosogatás,
nem volt minden csupa kulimász. A pörkölt és a nokedli mind elfogyott.
Tudom, ha pörkölt van, akkor elégedettek drága családtagjaim.
Ahogy az elején írtam, mindennel megcsúsztam, ebédelni is fél háromkor
ebédeltünk. Utána romeltakarítás, kis lazítás, aztán takarítás, és csak
este 7-kor jutott eszembe, hogy a sonkát még nem tettem oda főni. Hát
"gyorsan" azt is megcsináltam.
Este 9-re megfőttek a füstölt húsok, 1-1 kisebb csülök, kötözött sonka
és füstölt tarja. Utána vettem ki pár merőkanállal a főzőléből, amit
vízzel hígítottam és sóztam kicsit, abban főztem meg a tojásokat, a
visszamaradt sonkalében pedig a kolbászt. Mire minden elkészült, pont
kifogyott a kis gázrezsóm gázpalackja, úgyhogy az ünnepi ebédet a
villanytűzhelyen leszek kénytelen megfőzni.
Ja és amíg a sonkák főttek, megfőztem a tormamártást is.
Hozzávalók: 5 dkg + 1 vékony szeletke vaj, 1 evőkanál rétes
liszt, 1 kis üveg ecetes torma (170 gr-os), 1 tormás üveg forró víz, 2
dl tejszín, 1 nagy csipet só.
Az 5 dkg vajjal és liszttel világos rántást készítettem, beleöntöttem az
ecetes tormát, jól elkevertem és felengedtem egy tormás üveg forró
vízzel és 2 dl 30 %-os tejszínnel. Egy nagy csipet sóval ízesítettem,
főztem néhány percig, aztán belekevertem egy vékony szeletke vajat, hogy
ne bőrösödjön meg a teteje. Kihűlés után üvegtálba szedtem és letakarva
hűtőbe raktam, csakúgy, mint a sonkát és kolbászt
hogy jól kifagyjon. A tojásokat meleg vízzel lemostam, hogy ne legyen
zsíros a héjuk, utána tálban az is hűtőbe került.
A csúszásból eredően nem is tudtunk tegnap enni a sonkából, az ma
reggelre maradt. Nagyon vártuk, hogy megkóstolhassuk a sok húsvéti
finomságot és mondhatom nem csalódtunk. Nagyon finom volt minden :)!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése