2013. november 3., vasárnap

Májgaluska

Májgaluska recept után kutakodtam a neten, és olyan szerencsém volt, meg is találtam Andi oldalán. Pont ilyen kellett nekem, amiből nagy mennyiséget tudok készíteni. Megint csak egy kicsit változtattam a recepten, és mondhatom, nagyon finom és rengeteg májgaluskám lett.
Hozzávalók: 1 kg tisztított csirkemáj, 3 tojás, 1 fej vöröshagyma, pici olaj, 12 dkg búzadara, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 púpos fehér kanál szárított petrezselyemzöld, 1 kávéskanál majoránna, 1 csapott fehér kanál só, másfél fehér kanál ételízesítő, 2 kávéskanál őrölt fekete bors.
Először finomra reszeltem egy szép fej vöröshagymát és pici olaj hozzáadásával megdinszteltem, amíg a májat megtisztítottam, kihűlt. A tisztított csirkemájat nem húsdarálón daráltam le, hanem a Mix-Si húsdaráló pengéjével pépesítettem a gép poharában 3 adagban, aztán tálba öntöttem. Hozzáadtam a tojásokat, a dinsztelt hagymát, a búzadarát, zsemlemorzsát és az összes fűszert, de nekem nagyon nehezen akart összekeveredni, ezért újra a Mix-Si  húsdaráló pengéjét hívtam segítségül, amivel aztán gyorsan összekevertem a masszát. Kicsit hígnak tűnt először, de bíztam a receptben, ezért folpackkal letakarva a hűtőbe tettem. Én nem fél órát pihentettem, hanem másnap reggelig, akkor főztem meg a galuskákat bő lében, amit sóval, ételízesítővel, szárított petrezselyemzölddel és őrölt borssal ízesítettem. Így is csak 20 galuskát szaggattam be egyszerre egy evőkanál hosszabbik élével, lobogó forró lébe. Aztán takarékra vettem a tűzhelyet (9/5, majd 5 perc után 3) és 10 percig főztem fedő alatt minden adag galuskát. Utána szűrőbe szedtem, hogy jól lecsepeghessen, és addig ismételtem a folyamatot, míg az összes massza elfogyott. 83 db szép méretes májgaluskám lett, amiket lecsepegtetés után fóliával bélelt tálcára szedtem, kihűlés után másik fóliával lefedtem és lefagyasztottam felhasználásig.
A májgaluskák főzőlevét nem öntöttem ki, hanem belefőztem 25 dkg mirelit zöldséget (répa-borsó), pár szál petrezselyemzöldet meg kevés zöldpaprikát, cérnametélttel gazdagítottam, így jó kis leves lett belőle. 
Utána néhány palacsintát is kikönyörgött a család, szokás szerint meggylekvárral-kakaóval ízesítve. Ahogy sült, úgy falták, így csak a végén megmaradt pár darabot tudta lefényképezni Apa. Az utolsó kicsit jobban megsült, mert közben Tomikánkkal is skype-oltunk :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése