Májgaluska recept után kutakodtam a neten, és olyan szerencsém volt, meg is találtam Andi oldalán.
Pont ilyen kellett nekem, amiből nagy mennyiséget tudok készíteni.
Megint csak egy kicsit változtattam a recepten, és mondhatom, nagyon
finom és rengeteg májgaluskám lett.
Hozzávalók: 1 kg tisztított csirkemáj, 3 tojás, 1 fej
vöröshagyma, pici olaj, 12 dkg búzadara, 5 dkg zsemlemorzsa, 1 púpos
fehér kanál szárított petrezselyemzöld, 1 kávéskanál majoránna, 1
csapott fehér kanál só, másfél fehér kanál ételízesítő, 2 kávéskanál
őrölt fekete bors.
Először finomra reszeltem egy szép fej vöröshagymát és pici olaj
hozzáadásával megdinszteltem, amíg a májat megtisztítottam, kihűlt. A
tisztított csirkemájat nem húsdarálón daráltam le, hanem a Mix-Si
húsdaráló pengéjével pépesítettem a gép poharában 3 adagban, aztán tálba
öntöttem. Hozzáadtam a tojásokat, a dinsztelt hagymát, a búzadarát,
zsemlemorzsát és az összes fűszert, de nekem nagyon nehezen akart
összekeveredni, ezért újra a Mix-Si húsdaráló pengéjét hívtam
segítségül, amivel aztán gyorsan összekevertem a masszát. Kicsit hígnak
tűnt először, de bíztam a receptben, ezért folpackkal letakarva a hűtőbe
tettem. Én nem fél órát pihentettem, hanem másnap reggelig, akkor
főztem meg a galuskákat bő lében, amit sóval, ételízesítővel, szárított
petrezselyemzölddel és őrölt borssal ízesítettem. Így is csak 20
galuskát szaggattam be egyszerre egy evőkanál hosszabbik élével, lobogó
forró lébe. Aztán takarékra vettem a tűzhelyet (9/5, majd 5 perc után 3)
és 10 percig főztem fedő alatt minden adag galuskát. Utána szűrőbe
szedtem, hogy jól lecsepeghessen, és addig ismételtem a folyamatot, míg
az összes massza elfogyott. 83 db szép méretes májgaluskám lett, amiket
lecsepegtetés után fóliával bélelt tálcára szedtem, kihűlés után másik
fóliával lefedtem és lefagyasztottam felhasználásig.
A májgaluskák főzőlevét nem öntöttem ki, hanem belefőztem 25 dkg mirelit
zöldséget (répa-borsó), pár szál petrezselyemzöldet meg kevés
zöldpaprikát, cérnametélttel gazdagítottam, így jó kis leves lett
belőle.
Utána néhány palacsintát is kikönyörgött a család, szokás szerint
meggylekvárral-kakaóval ízesítve. Ahogy sült, úgy falták, így csak a
végén megmaradt pár darabot tudta lefényképezni Apa. Az utolsó kicsit
jobban megsült, mert közben Tomikánkkal is skype-oltunk :).
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése