Szerintem még nem készítettem hátszínből ételt, mióta a blogot írom, pedig lassan 4 éve blogolok, ha a Kulináris világnál fél évig vezetett blogot is beszámítom.
Pénteken viszont vettem egy szép darab (kb. 2 kg-os) csontos hátszínt a
hentesnél, vasárnapi ebédnek szánva. A húst szépen lefejtettem a
csontról, a csontot ugyanúgy, mint a sertés karajt szoktam, összevágtam
levesnek, a hátszínről lefejtettem minden nem tetsző részt és vastag
szeletekre vágtam, összesen 8 szeletet kaptam. A szeleteket olajjal és
mustárral kentem meg és folpackkal letakarva hűtőben tartottam ma
reggelig.
Tegnap intenzíven bújtam a szakácskönyveimet és az internetet, hogy
hogyan lehetne legfinomabbra megsütni a húst. Több helyen is rövid ideig
való sütést javasoltak, de elbizonytalanított az egyik leírás mellet
szereplő kép, amelyen a hús közepe véres volt. Azt hiszem, ha ilyen húst
tálalnék, a család egyből felpattanna az asztaltól, mondván, hogy
süssem még egy kicsit, addig Ők még csinálnak valami mást. A családunk
ugyanis megrögzötten a jól átsült, vaj puha húsokat szereti, ami szinte
elomlik a szánkban. A véres hús nekünk nem pálya.
Így hát a mustárral olajjal bepácolt húsokat megszórtam hot madras currys fűszerkeverékkel (2 fehér kanál só, 2 fehér kanál ételízesítő, fél fehér kanál őrölt feketebors, 2 fehér kanál hot madras curry por jól összekeverve - persze maradt a fűszerből, nem használtam fel mindet),
és sütőpapírral bélelt tepsibe pakoltam, alufóliával lefedtem és a 200
fokra állított légkeveréses sütőbe toltam jó két órára. Közben
húscsipesszel egyszer megfordítottam a húsokat és a fóliát visszarakva
sütöttem tovább a húst. A két óra elteltével kikapcsoltam a sütőt, de
nem vettem ki a tepsit és a fóliát sem vettem le rólal, hogy ne
száradjon ki a hús. Köretnek szokásos módon zöldborsós rizst és
sültkrumplit készítettem, illetve nekem egy kevés tejszínes gombaszószt
is, amivel a hússzelet egy részét is bevontam (pici fej hagyma, 5-6
kisebb csiperke, pici olaj, só és/vagy ételízesítő, őrölt bors, kb. 1 dl
30 %-os tejszín).
A levest gyorsfőző fedővel főztem szokásos jelzések után takarékon 35
percig, aztán hagytam, hogy a pöcök magától essen vissza. Másik edényben
főztem ki hozzá 7,5 dl sós vízben a 10 dkg 8 tojásos cérnametéltet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése