2014. június 5., csütörtök

Ami majdnem kimaradt: Csípős rákleves cérnametélttel


Szülinapom környékén általában készíteni szoktam valami  garnélásat, mert imádom a rákot. Az idén sem volt ez másképp, most egy jó csípős garnélás levest főztem, de az idén majdnem elfelejtettem a megírását. Ez a leves 31-én vacsorára készült,  csak nekem :), mert családtagjaimat hiába invitáltam.
Hozzávalók: 25 dkg mirelit koktélrák (glazúrjég nélkül 20 dkg), 1-2 evőkanál olaj, 3-4 gerezd frissen reszelt fokhagyma, kis csokor petrezselyemzöld egészen apróra vágva, só, ételízesítő, chilipor, 1,2 liter forró víz, 4-5 dkg 8 tojásos cérnametélt.
A koktélrákot szűrőben forró víz alá tartottam, hogy mielőbb felengedjen, aztán alaposan kinyomkodtam belőle a vizet. Kevés olajat hevítettem, beledobtam a rákocskákat, reszelt fokhagymát, sót, ételízesítőt, chiliport, és addig pirítottam, míg az alatta keletkezett lé teljesen elpárolgott. Ekkor felöntöttem forró vízzel, beletettem a petrezselyemzöldet, újraforrás után beleraktam a cérnametéltet, 6-7 percig főztem és máris ehettem. 
Amikor elkezdtem sütni a rákot Apa ijedten szaladt a konyhába, hogy mi ez a furcsa szag? - mert ugye a ráknak megvan a maga jellegzetes illata.  Megnyugtattam, hogy csak az én rákom, de ne idegeskedjen nem kell belőle ennie :). Ő és Legkisebbikem csikóstokányt kaptak csirkéből.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése