Szülinapom környékén általában készíteni szoktam valami garnélásat,
mert imádom a rákot. Az idén sem volt ez másképp, most egy jó csípős
garnélás levest főztem, de az idén majdnem elfelejtettem a megírását. Ez
a leves 31-én vacsorára készült, csak nekem :), mert családtagjaimat
hiába invitáltam.
Hozzávalók: 25 dkg mirelit koktélrák (glazúrjég nélkül 20
dkg), 1-2 evőkanál olaj, 3-4 gerezd frissen reszelt fokhagyma, kis
csokor petrezselyemzöld egészen apróra vágva, só, ételízesítő, chilipor,
1,2 liter forró víz, 4-5 dkg 8 tojásos cérnametélt.
A koktélrákot szűrőben forró víz alá tartottam, hogy mielőbb
felengedjen, aztán alaposan kinyomkodtam belőle a vizet. Kevés olajat
hevítettem, beledobtam a rákocskákat, reszelt fokhagymát, sót,
ételízesítőt, chiliport, és addig pirítottam, míg az alatta keletkezett
lé teljesen elpárolgott. Ekkor felöntöttem forró vízzel, beletettem a
petrezselyemzöldet, újraforrás után beleraktam a cérnametéltet, 6-7
percig főztem és máris ehettem.
Amikor elkezdtem sütni a rákot Apa ijedten szaladt a konyhába, hogy mi
ez a furcsa szag? - mert ugye a ráknak megvan a maga jellegzetes
illata. Megnyugtattam, hogy csak az én rákom, de ne idegeskedjen nem
kell belőle ennie :). Ő és Legkisebbikem csikóstokányt kaptak csirkéből.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése