Anyukáméknál beérett a borsó, tegnap borsót szedtünk, kaptunk is egy
nagy ládával, amit még az este kifejtettem, bezacskózva tettem hűtőbe. A
borsó mellet kaptunk még két szép feltisztított galambot, hogy a
borsólevesbe legyen egy "kis hús" is. Kaptunk még ezek mellett egy
szatyor régi krumplit, meg fél szatyor újkrumplit is. Jól el vagyunk
látva főznivalóval :).
Legkisebbikem Barátnője aranyos volt, segített tegnap a borsó fejtésben.
A kifejtett borsót aztán zacskóban hűtbe tettem. Lefagyasztani nem
akarom, mert a friss borsónál nem sok finomabb zöldség létezik. Nálunk a
borsóleves a legmenőbb, főleg ha nokedlivel készül.
A mai leves nem nokedlivel hanem galambbal készült, és nagyon finom
volt, bár nem testkontrollos. Külön főztem hozzá eperszalag tésztát,
amit tálaláskor mindenki a maga tányérjába szedett.
A leves hozzávalói:
2 galamb - ezek most nem fiókák voltak -, 2 szál sárgarépa, 2 szál
petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma 1 zöldpaprika, 1 nagyobb csiperke, 40
dkg friss zöldborsó, nagy csokor petrezselyemzöld, 2,2 liter forró víz,
só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, kevés őrölt bors.
A külön főzött tésztához:
3/4 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint,k 10 dkg 8 tojásos eperszalag tészta.
Kisebb főzőkosárban az 5,8 literes, gyorsfőző fedővel használható
fazékba tettem a kettévágott galambokat, galambbelsőségeket, feldarabolt
zöldségeket, hagymát, paprikát, borsót, petrezselyemzöldet, felöntöttem
forróvízzel, fűszereztem, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után
takarékon (9/1-0) 20 percig főztem. Kicsit féltem, hogy a borsó szétfő,
de szerencsére nem úgy történt, nagyon finom lett a leves.
A tésztát sós vízben forrástól számított 3-4 percig főztem, aztán fedő alatt hagytam állni kb. 10 percig.
Második fogás teljesen hagyományosan készült sertéspörkölt volt, amit
sertéslapockából szerettem volna készíteni, azt is kértem a hentesnél,
de szerintem a hentes összekeverte a húsokat, mert meg mernék esküdni,
hogy lapocka helyett combot adott. A comb sokkal rostosabb szerkezetű,
keményebb, a szaftja is egész más, mint a lapockának. A lapocka finomabb
szaftos, puha húsú pörköltet adott volna. Így se volt rossz, sőt, ízre
finom volt, de a hús olyan "parázs" maradt.
Hozzávalók:
2 nagy fej hagyma, 5 gerezd új fokhagyma, kevés olaj, 1-1 hegyes erős
paprika, tv paprika, paradicsom, 2 kg hártyáktól és zsíros részektől megtisztított, felkockázott sertéshús - legjobb a lapocka - , 1 kávéskanál őrölt kömény, 1,5 fehér
kanál só, 3,5 fehér kanál fűszerpaprika, 4-5 dl forró víz.
A hagymákat, paprikákat, paradicsomot kevés olajon megdinszteltem,
ráraktam a felkockázott húst, fehéredésig sütöttem. Akkor megszórtam
őrölt köménnyel, sóval, paprikával, jól elkevertem és felöntöttem
vízzel. Lefedve jó két órán át főztem takarékon.
Köretnek Apa tarhonyát, Legkisebbikem tésztát kért, így mindkettő
készült, mellé még csemege uborka volt. Kép csak az én tarhonyás
pörköltemről készült.
Az ebéd nagy része ma is a teraszon készült, ahol kellemesen mozgott a levegő, így ott is ebédeltünk
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése