2014. június 15., vasárnap

Zöldborsós galambleves, sertéspörkölt pirított tarhonyával

Anyukáméknál beérett a borsó, tegnap borsót szedtünk, kaptunk is egy nagy ládával, amit még az este kifejtettem, bezacskózva tettem hűtőbe. A borsó mellet kaptunk még két szép feltisztított galambot, hogy a borsólevesbe legyen egy "kis hús" is. Kaptunk még ezek mellett egy szatyor régi krumplit, meg fél szatyor újkrumplit is. Jól el vagyunk  látva főznivalóval :). 
Legkisebbikem Barátnője aranyos volt, segített tegnap a borsó fejtésben. A kifejtett borsót aztán zacskóban hűtbe tettem. Lefagyasztani nem akarom, mert a friss borsónál nem sok  finomabb zöldség létezik. Nálunk a borsóleves a legmenőbb, főleg ha nokedlivel készül.
A mai leves nem nokedlivel hanem galambbal készült, és nagyon finom volt, bár nem testkontrollos. Külön főztem hozzá eperszalag tésztát, amit tálaláskor mindenki a maga tányérjába szedett.
A leves hozzávalói:  
2 galamb - ezek most nem fiókák voltak -, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma 1 zöldpaprika, 1 nagyobb csiperke, 40 dkg friss zöldborsó, nagy csokor petrezselyemzöld, 2,2 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, kevés őrölt bors.
A külön főzött tésztához:  
3/4 liter forró víz, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint,k 10 dkg 8 tojásos eperszalag tészta. 
Kisebb főzőkosárban az 5,8 literes, gyorsfőző fedővel használható fazékba tettem a kettévágott galambokat, galambbelsőségeket, feldarabolt zöldségeket, hagymát, paprikát, borsót, petrezselyemzöldet, felöntöttem forróvízzel, fűszereztem, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után takarékon (9/1-0) 20 percig főztem. Kicsit féltem, hogy a borsó szétfő, de szerencsére nem úgy történt, nagyon finom lett a leves.
A tésztát sós vízben forrástól számított 3-4 percig főztem, aztán fedő alatt hagytam állni kb. 10 percig.
Második fogás teljesen hagyományosan készült sertéspörkölt volt, amit sertéslapockából szerettem volna készíteni, azt is kértem a hentesnél, de szerintem a hentes összekeverte a húsokat, mert meg mernék esküdni, hogy lapocka helyett combot adott. A comb sokkal rostosabb szerkezetű, keményebb, a szaftja is egész más, mint a lapockának. A lapocka finomabb szaftos, puha húsú pörköltet adott volna. Így se volt rossz, sőt, ízre finom volt, de a hús olyan "parázs" maradt.
Hozzávalók: 
2 nagy fej hagyma, 5 gerezd új fokhagyma, kevés olaj, 1-1 hegyes erős paprika, tv paprika, paradicsom, 2 kg hártyáktól és zsíros részektől megtisztított, felkockázott sertéshús - legjobb a lapocka - , 1 kávéskanál őrölt kömény, 1,5 fehér kanál só, 3,5 fehér kanál fűszerpaprika, 4-5 dl forró víz.
A hagymákat, paprikákat, paradicsomot kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a felkockázott húst, fehéredésig sütöttem. Akkor megszórtam őrölt köménnyel, sóval, paprikával, jól elkevertem és felöntöttem vízzel. Lefedve jó két órán át főztem takarékon. 

Köretnek Apa tarhonyát, Legkisebbikem tésztát kért, így mindkettő készült, mellé még csemege uborka volt.  Kép csak az én tarhonyás pörköltemről készült. 
Az ebéd nagy része ma is a teraszon készült, ahol kellemesen mozgott a levegő, így ott is ebédeltünk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése