2014. június 2., hétfő

Szülinapi vacsorám - Tanyasi töltött borda

Ahogy az előző bejegyzésemben már megírtam, tegnap volt a szülinapom. Ebből az alkalomból csak ünnepi vacsorát készítettem, mert Legnagyobbikomék csak este tudtak átjönni. Ebédre egyszerű sült virslit és debrecenit ettünk - reggelire azért még gyümölcsöt - epret ettünk :).
Már tegnapelőtt este megkezdtük az ünneplést, koktéloztunk és nagyon-nagyon sokat nevettünk. Nem is emlékszem rá, mikor nevettem ennyit és ilyen jót az elmúlt időkben. Úgy tűnik a szülinapom előtti napon még nem feszélyez annyira a szülinap gondolata, hiszt nagyon el tudtam lazulni - bár ebben segítségemre volt néhány pohár koktél is :). Tegnap este meg ideges voltam, azon aggódtam, hogy mikor jönnek már,  - mert attól féltem minden frissensült megdermed és vacak lesz.
A múltkor a szegedi La Rosa Pizzéria&Étteremből rendeltünk vacsorát, amikor Legkisebbikem szülinapja és Anyák napja volt egy napon. Akkor mindenkinek ízlett az onnan rendelt Tanyasi töltött borda, hát megpróbáltam azt rekonstruálni a tegnapi vacsorán. A gyerekek szerint az enyém finomabb volt, (- mernének csak mást mondani :D!!), dehát igyekeztem is - megnéztem az étterem honlapján, hogy mi van a töltelékben, aztán saját elgondolásom szerint alakítottam a hozzávalók mennyiségét.
A töltelék hozzávalói: kb. 10-15 dkg füstölt, szeletelt bacon felcsíkozva, kb. 10 dkg Tóalmási tüzes kolbász lebőrözve, hosszában négybe vágva és nagyon vékonyra szeletelve, kb. 10-15 dkg füstölt-főtt lapocka sonka, 1 fej felaprított lila hagyma, pár csepp olaj, 2-3 kisebb csemege uborka felkockázva, 2 teáskanálnyi mustár. 
A felsorolás elején - az olajjal bezárólag - található összetevőket összepirítottam kicsit. Amikor kihűlt a töltelék, akkor kevertem bele a csemege uborkát és a mustárt, majd ezzel töltöttem meg a duplán hagyott karajszeleteket (az első vékony karajszeletet nem vágtam végig, alul maradt pár miliméter, ami összefogta a második szelet hússal. Csak a második vékony szelet után vágtam át teljesen a húst). Klopfolásnál kiterítettem, sóztam, és úgy veregettem szép vékonyra a szeleteket, hogy egy nagy szelet legyen belőle. Töltés után félbehajtottam, csak a hosszanti végét tűztem meg hústűvel, a két keskenyebb szélét kicsit összeütögettem a klopfolóval. Így is gyönyörűen egyben maradt a hús, nem folyt ki sehol a töltelék. Panírozás és lassú [7/9] fedő alatti sütés után ki lehetett volna venni a tűt, de hagytam, mindenki magának vegye ki, így nem sértettem meg a bundát a húsokon. Pár szelet sima rántott borda és csirkemell is készült, biztos, ami biztos. Köretnek sültkrumpli és párolt rizs volt, illetve tartármártást vagy csemege uborkát lehetett még hozzá választani. 
Senki nem maradt éhes sem az este, de még ma délben sem. Mert ma mi még ezt is ebédeltük - a fénykép is ma készült, ebédnél a tartárba apróra vágott csemege uborkát kevertem.
Tartármártás: kb. 4-5 evőkanálnyi majonéz, ugyanannyi 20 %-os tejföl, 2-3 evőkanálnyi száraz fehér bor, fél citrom leve, pici só, 1-2 teáskanálnyi mustár. 
Ezeket simára kevertem és azonnal tálalhattam, mert minden "alkatrész" hideg volt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése