A család férfi tagjainak örömére vettem néhány pulykanyakat pörköltnek.
Ők azt nagyon szeretik, főleg a pulykanyak vastag részérből, amibe jól
bele lehet ereszteni a fogakat :) - legalább a villáét. Sajna "csak"
vastag nyakat nem kaptam, a baromfiboltban kioktattak, hogy minden
vastag részhez jár egy vékony is. Hát vettem vékonyat is. A vékony
pulyanyakakból végül saját magamnak vadast főztem. Egyszer régebben
amikor Keresztfiam vadast kóstolt nálunk, mustáros húsnak nevezte el az
ételt, ennek apropóján ma én is ezt a nevet adtam neki. Tejföl helyett
viszont tejszínnel dúsítottam a szokásos zöldséges-babérleveles mártást,
amit most nem is turmixoltam össze, csak villával törtem össze, így
rusztikusabb maradt, és mondhatom nagyon finom lett.
Hozzávalók:
1 kisebb fej felaprózott hagyma, 2-2 szál sárgarépa és
petrezselyemgyökér felkarikázva, 6 kisebb vékony pulykanyakdarab,
pici olaj, 3 babérlevél, 1 teáskanálnyi mustár, ételízesítő, só, bors
ízlés szerint, kb. 2,5 dl forró víz, kb. 1-1,5 dl 30 %-os tejszín,
további 1-2 teáskanál mustár + kevés víz.
A hártyáktól megtisztított pulykanyak darabokat kevés olajon
körbesütöttem kicsit a felaprított hagyma és zöldségek társaságában,
közben mellédobtam a babérlevelet és egy teáskanálnyi mustárt, majd
felöntöttem egy pohár vízzel. Ízesítettem sóval, ételízesítővel,
borssal, majd fedő alatt, takarékon puhára főztem. Amikor a hús
megpuhult, villával összetörtem a főtt zöldségeket, tettem még hozzá
mustárt, tejszínt, és annyi vizet, hogy kellemesen sűrű, finom szaftot
kapjak. Nem kellett hozzá se liszt, se tejföl, se citromlé, azok nélkül
is nagyon finom, bár kissé rusztikus vadas pulykanyakat sikerült
főznöm.
Gyermelyi 4 tojásos "olaszcsavart" tésztát főztem a pörkölt és a vadas mellé is, bár egy kis zsemlegombóc talán még finomabb lett volna hozzá.
A fiúk szokásos módon készült pulykanyak pörköltje a nyakak vastagabb végéből |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése