2014. június 27., péntek

Mustáros-tejszínes pulykanyak - avagy pulykanyak vadasan


A család férfi tagjainak örömére vettem néhány pulykanyakat pörköltnek. Ők azt nagyon szeretik, főleg a pulykanyak vastag részérből, amibe jól bele lehet ereszteni a fogakat :) - legalább a villáét. Sajna "csak" vastag nyakat nem kaptam, a baromfiboltban kioktattak, hogy minden vastag részhez jár egy vékony is. Hát vettem vékonyat is. A vékony pulyanyakakból végül saját magamnak vadast főztem. Egyszer régebben amikor Keresztfiam vadast kóstolt nálunk, mustáros húsnak nevezte el az ételt, ennek apropóján ma én is ezt a nevet adtam neki. Tejföl helyett viszont tejszínnel dúsítottam a szokásos zöldséges-babérleveles mártást, amit most nem is turmixoltam össze, csak villával törtem össze, így rusztikusabb maradt, és mondhatom nagyon finom lett.
Hozzávalók: 
1 kisebb fej felaprózott hagyma, 2-2 szál sárgarépa és petrezselyemgyökér felkarikázva,  6 kisebb  vékony pulykanyakdarab,  pici olaj, 3 babérlevél, 1 teáskanálnyi mustár, ételízesítő, só, bors ízlés szerint, kb. 2,5 dl forró víz, kb. 1-1,5 dl 30 %-os tejszín, további 1-2 teáskanál mustár + kevés víz. 
A hártyáktól megtisztított pulykanyak darabokat kevés olajon körbesütöttem kicsit a felaprított hagyma és zöldségek társaságában, közben mellédobtam a babérlevelet és egy teáskanálnyi mustárt, majd felöntöttem egy pohár vízzel. Ízesítettem sóval, ételízesítővel, borssal, majd fedő alatt, takarékon puhára főztem. Amikor a hús megpuhult, villával összetörtem a főtt zöldségeket, tettem még hozzá mustárt, tejszínt, és annyi vizet, hogy kellemesen sűrű, finom szaftot kapjak. Nem kellett hozzá se liszt, se tejföl, se citromlé, azok nélkül is nagyon finom,  bár kissé rusztikus vadas pulykanyakat sikerült főznöm. 
Gyermelyi 4 tojásos "olaszcsavart" tésztát főztem a pörkölt és a vadas mellé is, bár egy kis zsemlegombóc talán még finomabb lett volna hozzá.
A fiúk szokásos módon készült pulykanyak pörköltje a nyakak vastagabb végéből

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése