2014. december 13., szombat

Cikorinás muffin - Csokis cappuccino muffin


Gyerekkorom óta imádom a tejeskávét. Főleg azt, ami cikória kávéból készült. Mostanában lehet kapni instant pótkávét, Cikorina néven, amiből isteni koffeinmentes kávét lehet készíteni nemcsak tejjel, de forró vízzel is, ami tejszínnel maga az élvezet. Egyetlen hibája, hogy édesebb, mint ahogy én szeretem. Ennek a pótkávénak a zacskóján találtam a cikorinás muffin receptjét, ami úgy megtetszett, hogy ma a késői időpont ellenére is nekifogtam megsütni. 
A sütőt 200 fokra és légkeverésre állítottam melegedni, majd kimértem a hozzávalókat és pár perc alatt kikevertem a masszát, amin csak icipicit változtattam, hogy intenzívebb legyen a kávés íz.
Hozzávalók:
- 6 dkg vaj (nekem csak 3 deka volt itthon, azt egészítettem ki 3 dkg Flora margarinnal), 1 tojás, 12 dkg kristálycukor
- 20 dkg liszt (én felesben nagyi titka süteménylisztet és réteslisztet használtam), 5 kis evőkanál cikorina instant pótkávé (a zacskón 4 ek. szerepel), 1 kávéskanál őrölt fahéj, fél csomag sütőpor
- 1,5 dl tej.
Először kimértem a liszteket, hozzákevertem a pótkávét, a fahéjat és a sütőport.
A vajat, margarint, és tojást gépi habverő segítsésével alaposan kikevertem a kristálycukorral, óvatosan belevegyítettem a pótkávés-fahéjas-sütőporos lisztet, majd a tejjel szép sima masszává dolgoztam. 12 papírkapszlival bélelt muffinsütő formába osztottam a masszát és a sütőbe tettem 20 percre. Tűpróbával ellenőriztem, aztán kiszedtem, hűlni hagytam, és már kóstoltuk is. Nem túl édes, nagyon finom süti lett. Egy délutáni kávé mellé nem kell ennél jobb kísérő. A fotók vakuval készültek, ezért a muffinok kicsit világosabbnak látszanak, mint eredetileg.
 
*********



 12.15. Ma csokis cappuccino porral ízesítettem a kávé (Inka pótkávé tejszínnel, cukor nélkül) mellé szánt muffinokat.

A csokis capuccinos muffin is szinte ugyanúgy készül, mint a cikorínás.
Csak 4 ponton változtak a hozzávalók:
- 6 dkg vaj helyett 10 dkg Rama maragarin
- 5 evőkanál cikorina helyett 4 púpos evőkanál  csokis cappuccino por (Lídl-s)


- nincs benne fahéj
- 1,5 dl helyett 2 dl tej került bele.

Az elkészítés menete megegyezik a cikorinással és nagyon finom - lehet, hogy finomabb


(Vakuval készült kép)

4 megjegyzés:

  1. Én évek óta pótkávét iszom, INKA a neve. Az nem cukrozott. szoktam sütibe is tenni.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Találtam, vettem, kipróbáltam, tényleg nagyon jó!! Köszi az ötletet :)!!

      Törlés
  2. Akkor azt fogom keresni!! Köszi :)

    VálaszTörlés