Megleptem ma a családot :) - mégpedig azzal, hogy csak kétféle levest
főztem ebédre. Második féléhez nem volt kedvem. Tegnapról maradt még
köröm pörkölt meg krumpli, tegnapelőttről sült oldalas, csalamádé,
akinek nem volt elég a leves, az ezek közül választhatott.
És akkor az első leves:
Valamelyik nap néztem a tv-ben a Gasztroangyalt, amiben balatoni fehér
hallevest főztek. Elgondolkodtam, hogy milyen lehet, és ahogy
gondolkodtam, egyre szimpatikusabbnak tűnt.
Sajnos az idén nem kényeztetett el bennünket Legnagyobbikom hallal, sőt -
úgy tűnik az elmúlt évben elhagyta a horgász szerencse. Azt a keveset
amit hozott, többnyire azonnal felhasználtam, így hiába kutattam át a
fagyasztót, csak két csomag haracsaderekat találtam, amit egy nagyobb
harcsa zsákmányból tettem el, azt meg nem akartam felhasználni, inkább
tartalékolom még karácsonyig.
De csak izgatta a fantáziámat a dolog, ezért a hét végi bevásárlásnál
vettem a Tescoban egy csomag fagyasztott pangasiust, úgy gondoltam, a
csomagban lévő három halfiléből az egyiket felhasználom egy tárkonyos
halleves főzéséhez. Sajnos alaplevem nem volt, ezért a megdinsztelt
hagymát és zöldségeket csak forró vízzel engedtem fel, amikor minden
megfőtt, beleraktam a felkockázott, besózott halhúst, megvártam, hogy
újra forrásba jöjjön a leves, akkor tejfölös habarással behabartam,
beleraktam még egy fél marék kiskagyló tésztát, kb. 10-12 percig
főztem, majd tálaltam. A hal szinte nem is érződött benne. Biztos
intenzívebb lett volna a hal íz, ha halcsontokból főzött alaplével
készült volna. Azért így is nagyon finom volt. Családom nem volt elég
bátor, ezt a levest csak egyedül én kóstoltam meg, két tányérral ettem
belőle :).
Hozzávalók:
pici olaj, 1 pici fej hagyma felaprítva, 2-2 kicsi sárgarépa és
petrezselyemgyökér felkarikázva, 1,5 szelet zellergumó feldarabolva, fél
maréknyi fagyasztott zöldborsó, 4-5 darab fagyasztott erdei gomba, só,
ételízesítő, őrölt bors, morzsolt tárkony, 1,2 liter forró víz, 1 db
zsíros részeitől megtisztított, kockára vágott, besózott pangasius
filé, 1 dl hideg víz, 1,5 evőkanál rétes liszt, 2-3 evőkanál tejföl,
fél marék kiskagyló tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése