2014. december 3., szerda

Meggyes-mákos muffin

Mostanában nagyon belehúztam a muffinozásba :), - ahhoz képest, hogy életem első muffinját 50 évesen sütöttem, és utána hosszú szünet következett. Mostanában azonban ráeszméltem, hogy a pici süti igényünket tökéletesen kielégítik ezek az egyszemélyes adagú kis sütik. Sőt, karácsonyi sütinek is ilyesmit szeretnék készíteni, mert ehhez nem kell sok alapanyag, és pikk-pakk megvan. Ráadásul  12 db biztos nem fog ránk romlani, de ha mégsem fogyna el, lefagyasztom, ahogy azt tavaly karácsonykor a karácsonyi muffinnal tettem, aztán amikor ráéhezünk, csak ki kell venni a fagyasztóból és ha felenged olyan mint új korában. 
Most is karácsonyi próbaként sütöttem ezt a meggyes-mákos muffint, aminek receptjét ITT találtam, köszönet érte, mert nagyon finom süti, és nem is drága.
Egy icipicit változtattam rajta, de tényleg alig valamit.
Hozzávalók: 
- 12 dkg finom liszt, 3 dkg darált mák, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, 1 teáskanál sütőpor,
- 15 dkg Flora margarin, 15 dkg kristálycukor, 2 egész tojás, 1 teáskanál vanília aroma
- 4 evőkanál tej
- 10 dkg lecsepegtetett, összevágott magozott meggybefőtt + 12 szem
- 1 alaposan megsikált citrom sárga reszelt héja
A sütőt 200 fokra és légkeverésre állítottam melegedni. A muffinsütőt kibéleltem papír kapszlival. Kimértem az alapanyagokat, külön tálba a szárazakat, - a lisztet, mákot, fahéjat, sütőport - összekevertem. Aztán a margarint, cukrot, tojást kevertem habosra vanília aromával, majd belekevertem a száraz összetevőket. Ekkor adtam hozzá a tejet, a feldarabolt meggybefőttet és a reszelt citromhéjat. Összekevertem, a formába adagoltam, mindegyik muffinra biggyesztettem még egy szem meggyet, és sütőbe toltam.
20 perc után tűpróbát csináltam, de 2 percre még visszatoltam a sütit, annyi még kellett, hogy tiszta legyen a tű kihúzáskor.

Alig vártam, hogy megkóstolhassam, és bátran mondhatom, hogy isteni finom lett, érdemes kipróbálni!!!
Azért nem kell megijedni, nemcsak muffint eszünk, rendszeresen főzök, csak mostanában csupa olyat, ami már szerepel a blogon. Húsleveseket, krémleveseket, csirkepörköltet, rántott húst, salátát, káposztás tésztát, hurkát-kolbászt, ilyesmiket. Természetesen, ha valami új vagy érdekesebb étel készül nálunk, azt is hozom majd.

3 megjegyzés:

  1. Nagyon finom a mák a meggyel guszta! Szeretem én is a muffint és pont amit írtál ezért. Bár én más süteményt is beteszek a mélyhűtőbe ami megmarad a gyerekek úgy örülnek mikor jönnek és már elfogy a friss sütemény akkor csak előveszem a mélyhűtőből kicsit várunk vele és pár perc és már nincs is mert olyan hamar elfogy!:-))

    VálaszTörlés
  2. Köszi Éva :), tényleg isteni a mák-meggy kombináció. A hét végén ismételni fogok, mert mindenkinek nagyon ízlett ez a muffin, sőt kevesellték az adagot. Ebből mindenki többet akart, mint amennyi jutott.
    Én az elmúlt években nemigen sütögettem, most még magamat is megleptem ezzel a "muffin-lázzal".

    Ünnepre készülve a blog is ünneplőbe öltözött :).

    VálaszTörlés