Nagyon régen Sógornőm készített bólét szilveszteri családi bulinkhoz. Akkor ízlett, de valahogy mégsem hagyott túl mély nyomokat bennem. Az idén viszont teljesen rákattantam a dologra, elhatároztam, hogy csinálok egy nagy adag bólét, amit egész nap eliszogathatunk holnap. Biztos, ami biztos ma megkóstoltuk, igaz, még nem volt egészen kész, hisz a pezsgő még hiányzott belőle, de már így is nagyon ízlett a családnak. Persze lehet, hogy nem így kell csinálni, de nem baj, így is jó ütős kis innivaló lett :)!!
Két nagy tál bóléhoz az alábbiakat használtam fel:
- 1 darabolt ananász konzerv,
- 1 őszibarack konzerv - apróra vágva,
- 1 magozott meggybefőtt konzerv, - az összes konzerv levével együtt
- 4 megmosott mandarin "szerpentinre" vágott héja, felkockázott húsa,
- 2 ugyancsak alaposan megmosott narancs héja és felkockázott húsa,
- 2 nagy marék mazsola,
- néhány deka szárított ananász-papaya keverék,
- 2 üveg Sangria (3 liter),
- 1 üveg + 1 pohár (kb. 8,5 dl) félszáraz fehér bor,
- kb. 4- 4,5 dl barna rum,
- mindkét tálba 1-1 csipet őrölt szegfűszeg
- 1 üveg behűtött Voila barackos pezsgő
A pezsgő kivételével összekevertem a hozzávalókat és lefedve hideg
helyen "érlelem" az ízeket. Már ma este is nagyon finom volt, holnap még
hozzáöntöm a behűtött pezsgőt, és szerintem úgy egy még finomabb
szilveszteri itókánk lesz.
A holnapi vacsorát is előkészítettem már, kicsontoztam egy darab
hosszúkarajt, két helyen felszúrtam, és 4 kis szál lebőrözött pici
debrecenit fűztem a húsba. Kívül sertéssült fűszeremmel ízesítettem és
sütőzacskóba csomagolva hideg helyre tettem, hogy az ízek jól
átjárhassák.
A karaj csontjából csontlevest főztem, holnap így már sokkal kevesebb dolgom lesz.
A karajon kívül csülköt is vettem, megkértem a hentest, hogy csontozza
ki, itthon aztán feldaraboltam, a bőrét éles késsel beirdaltam, azt is
befűszereztem. Holnap néhány szem megtisztított krumplival és hagymával
együtt, pici sörrel locsolgatva ropogósra sütöm. Vegyes savanyúsággal,
vagy ecetes almapaprikával nagyon finom lesz. Arra gondoltam, a húsokból
annyit készítek hogy január első napján, az ebédünk is meglegyen
belőle.
Ezen kívül már csak egy kis kolbászos lencselevest főzök terveim szerint január elsejére.
Délutáni nasi falatok:
1 csomag friss leveles tésztát a képen látható módon felvágni (32 háromszög - alul már hiányzik egy sor) |
Minden háromszögbe 1/4 Pikok bécsi virslit csomagolni, tetejét sózott tejföllel megkenni, reszelt sajttal megszórni, gyors tűznél sütni. |
bécsi virslis-sajtos leveles tészta falatka |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése