Másik leves a savanyú leves mintájára főtt "nyelveleves",
amit sertésnyelvből főztem zöldségekkel, babérlevéllel, tejfölös
habarással, kiskagyló tésztával, citromlével savanyítva - most ezt is
fehérre, paprika nélkül.
Hozzávalók:
pici olaj, 1 fej hagyma felaprítva, 2-2 szál nagyobb sárgarépa és
petrezselyemgyökér felkarikázva, 2 szelet zellergumó feldarabolva, 2
sertésnyelv megtisztítva, feldarabolva, só, ételízesítő, őrölt bors, 2-3
babérlevél, 2 liter forró víz, 1,5 dl hideg víz 2,5 evőkanál rétes
liszt, 3-4 evőkanál tejföl, 1/3 citrom, 2 fél marék kiskagyló tészta,
még egy kis bors és csilipor
A hagymát, zöldségeket és összevágott nyelvet kevés olajon
megdinszteltem, felöntöttem forró vízzel, beletettem a sót,
ételízesítőt, borsot, babérlevelet, majd gyorsfőző fedővel lezártam és
szokásos jelzések után 40-45 percig főztem. Gyorsan visszahűtöttem a
fazekat, levettem a fedőt és az újra forrásba hozott levest behabartam
hideg vízből, rétes lisztből és tejfölből turmixolt habarással.
Belefőztem még kb. 1/3 citromot, aminek a levét előzőleg belecsavartam.
Már csak a kiskagyló tésztát kellett belerakni, 12-14 percig főzni,
aztán kis csiliporral utóízesítve már tálalhattam is ezt az ízgazdag
levest. Ezt szívesen megette Apa és Legkisebbikem is, sőt nagyon ízlett
nekik.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése