2015. december 1., kedd

Brokkoli két felvonásban két személyre

Bár azt reméltem Legkisebbikem legalább megkóstolja a tegnapi vacsorát, amit egy gyönyörű félkilós brokkoliból készítettem, végül csak nem jött be neki. Inkább tükörtojást kért sült virslivel.  Így mára is lesz ebédem.
A vacsora első felvonása tejfölös brokkoliszár leves lett,


a második felvonás sonkás-sajtos brokkolirózsák.


A második fogáshoz a leves gőzén pároltam meg a brokkolirózsákat, amiket pici sóval és fokhagyma granulátummal szórtam meg.
De kezdem az elején. A brokkoliról levágtam a brokkolirózsákat, megmostam és pároló edényben félretettem, amíg megtisztítottam a brokkoli szárát. Régebben krumplihámozóval próbálkoztam, aztán egyszer megpróbáltam, hogy úgy tisztítom, mintha héjában főtt krumplit pucolnék. A brokkoli vágott végénél kés pengéjével megfogtam a külső héjrészt, és a rózsás rész felé húzva lejött minden nemkívánatos, fás rész. Ezt a műveletet addig folytattam, míg a legkisebb "ágvégekről" is "lehúztam a bőrét".  A visszamaradt brokkoliszár friss, üde zöld és és roppanós volt, mindenféle fásság nélkül. Ez került apró darabokra vágva a levesbe, némi zöldséggel. 

A leves hozzávalói:
1-2 evőkanál olaj, 1 brokkoli szára - fás külső héjától teljesen megtisztítva, 1-1 kisebb sárgarépa és petrezselyemgyökér feldarabolva, 1 hagyma külső két fehér "levelének" negyede apróra vágva*, 1,5 liter forró víz, 1 fehér műa. kanál ételízesítő, 1/2 csapott fehér kanál só, pici csilipor, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, pár szál petrezselyemzöld apróra vágva.   A habaráshoz: 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál 20 %-os tejföl, kevés hideg víz. 
A megtisztított, feldarabolt brokkolit, zöldségeket és hagymát pici olajon megdinszteltem, majd felöntöttem forró vízzel. Ízesítettem ételízesítővel (aki nem szereti, ne használja), sóval, csiliporral, fokhagyma granulátummal, apróra vágott petrezselyemzölddel és felforraltam. Amikor forrt, a megmosott, befűszerezett brokkolirózsákat a pároló edényben a leveses fazékra raktam és lefedve addig főztem, míg a rózsák megpuhultak. Mikor ez megtörtént, habarást turmixoltam lisztből, tejfölből és kevés hideg vízből, azzal sűrítettem a levest.



A sonkás-sajtos brokkoli hozzávalói:
pár csepp olaj, 10 dkg sonka, a meggőzölt brokkolirózsák, 2 evőkanál 20 %-os tejföl, 2 evőkanál Pilos friss sajt, (ITT,) 2 db nyers tojás, 1 evőkanál liszt, 2-3 csipet só, pár kanál tejföl a tetejére, 8-10 dkg reszelt trappista sajt 
A sütőtálat pár csepp olajjal kikentem, hogy ne ragadjon le benne a rakottas, aztán kibéleltem a szeletelt sonka felével. Ráhelyeztem a meggőzölt brokkolirózsákat, amit betakartam a sonka másik felével. "Habarást" turmixoltam tejfölből, friss sajtból, lisztből, tojásból és 2-3 csipet sóból, amivel meglocsoltam a sonkás brokkolit. Tetejére simítottam  pár kanál tejfölt, és trappista sajtot is reszeltem rá, majd a 180 fokosra előmelegített légkeveréses sütőben szép pirosra sütöttem.  Nagyon finom volt.



 
* (Mostanában olyan hatalmas hagymákat kaptam, hogy 1-1 fejet 4-5 ételbe is elosztok. Mindig csak annyi fehér "levelet" vágok le róla, amennyi éppen kell, szükség szerint feldarabolva teszem az ételbe, a hagyma maradékát pedig jól bezacskózva a hűtő zöldséges rekeszében tartom)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése