2015. december 13., vasárnap

Puszedli

Egyszer már sütöttem puszedlit Párom Keresztanyukájának receptje alapján. Most nézelődtem a neten és nagyon hasonló recepteket találtam rögtön puha mézeskalácsként. 
Picit változtattam csak a recepten és az elkészült tésztát  diónyinál picit nagyobb golyókká formálva pakoltam tepsibe. Az egyik tepsibe 30, a másikba 15 golyó került. A tetejüket kiraktam barna héjától megtisztított, lapjában kettévágott mandulával. 



Hozzávalók:
45 dkg liszt (fele rétes, fele finom), 8 dkg ráma margarin, 15 dkg porcukor, 2 teáskanál szódabikarbóna, 1-1 teáskanál őrölt fahéj és szegfűszeg, 2 db M-es egész tojás, 15 dkg melegített méz, a végén még pár deka finom liszt, hogy ne ragadjon annyira a tészta, tisztított, darabolt mandula
Amíg a tésztát összeállítottam, sütőlapokra rakosgattam és megdíszítettem, a sütőt légkeverésen és 200 fokon előmelegítettem, majd mindkét tepsit a forró sütőbe toltam (legalsó, és alulról 4. sín). Az órát 10 percre állítottam. 
A kis golyók hamar elkezdtek szétterülni, és színesedni, ezért kb. 4 perc után megcseréltem a két tepsit, újabb 4 perc után pedig kivettem őket a sütőből, nehogy megégjen és megkeményedjen a puszedlim. Hihetetlen volt, amilyen gyorsan megsült, de kóstolás után el kellett hinnem, hogy tényleg átsült, mégis finom puha lett. Amit 3 évvel ezelőtt sütöttem, az jó kopogós-ropogós volt, ez viszont tényleg puhára sikerült. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése