2015. december 16., szerda

Rakott krumpli Zepter lábasban, sütő nélkül

Régen, amikor még minden gyerek itthon volt, készítettem már Zepter módszerrel rakott krumplit. Ízlett a családnak, de megszavazták, hogy mégis inkább hagyományosan, sütőben süssem, jó nagy tepsivel, amiből legalább kétszer tudunk enni.
Ma újra Zepter lábasban (24 cm-es), főzőlapon készítettem rakott krumplit,  a képen látható alapanyagok felhasználásával,  úgy gondoltam kettőnknek-hármunknak így is elég lesz.
Egyforma vékonyra szelt krumplival, 6 tojással, 12 dkg békési csípős füstölt kolbásszal, 3 szál bécsi virslivel, tejföllel, friss sajtkrémmel, pici vízzel, és kevés reszelt sajttal - ami nincs a képen
ahogy a margarin sem, amivel a lábas alját jó vastagon kikentem. 
Arra következett egy sor nyers krumpli, amit csipet sóval megszórtam és megpettyegettem friss sajtkrémmel.


Ezután a karikákra vágott tojás, szintén egy csipet sóval megszórva, újabb sajtkrémpettyekkel megpettyezve, rá a virslikarikák.



 A virslire a második sor krumpli csipet sóval és sajtkrémmel,


 arra a kolbászkarikák és újabb sajtkrémpettyek,


végül a 3. sor nyers krumpli, ugyancsak csipet sóval meghintve és tejföllel betakarva. Kb. 1 dl vizet öntöttem alá (ez utólag soknak bizonyult, legközelebb kevesebbet teszek, mert  sok szaft keletkezett alatta - mondjuk mi szeretjük a szaftot, Apa így biztos még jobban odalenne érte.)



Lefedve legmagasabb hőfokon felforraltam (12), amikor a zöld mező elejéhez ért a termosztát mutatója, takarékra vettem a tűzhelyet (3), és úgy főztem a rakott krumplit  addig, míg a legfelső sor krumpli is puhára főtt. (Kb. 1 óra kellett hozzá, de ez valószínű a krumpli fajtájától is függ.)

Amikor a  legfelső krumplisor is megpuhult, reszelt trappista sajtot szórtam rá



felforrósítottam a régi Zepter főzőlapot, és a lábasra borítottam, hogy a sajt rápirulhasson a rakott krumplira.


Pár perc alatt ilyen gyönyörű lett


Szűrőlapáttal szedtem tányérra, szaftot mindenki igénye szerint rakott rá.
Legkisebbikemnek is nagyon ízlett, nemcsak nekem. 

vakuval készült kép

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése