2015. december 9., szerda

Kenyérlángos (avagy egy újabb töki pompos)

Valamelyik nap olvastam a neten, hogy a kenyérlángos (avagy töki pompos) az adventi vásárok egyik kedvenc étele. Bár ezt eddig nem tudtam, az biztos, mi az év minden szakában szeretjük. Én azért is, mert fel tudom használni a tésztájába a megmaradt főtt krumplit, a család meg azért, mert nagyon finom. Igaz, mostmár nem vagyunk olyan sokan, mint régen :(, ezért nemcsak vacsorára, de másnap reggelire  vagy ebédre is marad belőle.
A mostani változaton nem volt sok minden, de így is istenire sikerült, a finom ropogós tésztájával, és a szerényen adagolt feltétekkel. Legkisebbikemnek és Barátnőjének is nagyon bejött.
Hozzávalók:
A tésztához
Kb. 1 adag tejes-margarinos főtt krumpli (hagymás csirkemell körete volt előzőleg), tej, 1 kocka élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott fehér műa. kanál só, finom liszt, 1 löttyintényi olaj
Feltétek:
8 púpos evőkanál Pilos friss sajt, tepsinként 2 csipet só, kb. 15 dkg durvára reszelt trappista sajt, 1 fej lila hagyma felezés után vékonyra szeletelve, egy csík füstölt szalonna nagyon vékonyra szelve (kb. 2*15 cm-es), egy kis darab békési csípős kolbász felkarikázva (kb. 12 cm)

A tésztánál nem írtam pontos mennyiségeket, mert nem mértem semmit. 
A krumplit annyi tejjel (kb. 1-1,5 dl) turmixoltam össze még hidegen, hogy sűrű, sima masszát kapjak. Az élesztőt kb. 1 dl langyos tejben, 1 kávéskanál cukorral felfuttattam. A krumplimasszát addig melegítettem mikróban, amíg kellemesen langyos lett. Ekkor lisztet öntöttem hozzá, és elkezdtem összeállítani a tésztát. Hozzáadtam a felfuttatott élesztőt, majd újabb kis adagokban lisztet, sót, és egy löttyintésnyi olajat (a liszt kb. fél kg lehetett összesen). 
Addig gyúrtam, míg a tészta teljesen elvált a kezemről és a táltól is, finom puha, langyos, tészta lett, jó volt vele dolgozni. Kidolgozás után a folpackkal és tiszta konyharuhával letakart tálat betettem a 30 fokra állított sütőbe kelni (nyitott ajtónál). Kb. fél óra elteltével  a tészta szépen duplájára dagadt, akkor lisztezett asztallapon kettéosztottam, a darabokat kissé megformáltam, kinyújtottam és két sütőlapra terítettem. A sütőt közben 220 fokra állítottam és légkeverésre.
A sütőlapra terített tésztákat az előmelegített sütőbe toltam, és addig sütöttem, míg halványan színesedni kezdtek. Közben a tepsiket egyszer megcseréltem. 
Amíg a tészták elősültek felvágtam a feltéteket és durvára reszeltem a sajtot. 
Az elősült tésztákat megkentem 4-4 púpos evőkanál Pilos friss sajttal, meghintettem 2-2 csipet sóval, aztán elosztottam rajtuk a reszelt trappistát, a fél karikákra szedett lila hagymát, pici szalonna darabkákat és kolbászkarikákat, majd visszatoltam a sütőbe, és addig sütöttem - a tepsiket egyszer megint megcserélve, míg ilyen gyönyörűek lettek.

Néhány perc hűlés után pizzavágóval feldaraboltam és már ehettünk is. A tésztájában érződött a krumpli íze, ami nagyon emlékeztetett az olajban sült krumplis pogácsa ízére (amit régen otthon tapcsikolt pogácsának hívtunk).

az ajándék Zepter tányéralátét

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése