2016. március 12., szombat

Fokhagymás-paprikás csirke csíkok - főzelékfeltét

Tegnap kínai készült vacsorára, mire hazaértek Legkisebbikemék. Ma a nem annyira vágyott kelkáposzta főzelék került sorra. Sokat törtem a fejem, hogy milyen feltéttel kínáljam, hogy azért mégis kapósabb legyen. Végül  vékony csíkokra vágott csirke felsőcombfiléből készült ez a fokhagymás-paprikás feltét. Finom lett. Nem volt csípős sem a főzelék, sem a feltét, ezért a saját adagomat cayenne borssal tettem olyan csípőssé, ahogy szeretem. 
Néhány napja sajnos engem is elért a "filoxéra", vagyis lebetegedtem, fáj a torkom, köhögök, alig kapok levegőt. Nagyon kívántam egy finom forró zöldséglevest, ezért a főzelék mellett azt is főztem. Volt benne sárgarépa, petrezselyemgyökér, zellergumó, pici krumpli, hegyes erős paprika, egy kis kelkáposztalevél, néhány saját szárítású csiperkegomba szelet, só, bors, szárított lestyán, egy kis cérnametélt, ja és pici olaj is. A zöldségeket először megdinszteltem pici olajon, aztán felengedtem kb. 1,2 liter forró vízzel, fűszereztem és puhára főztem. Akkor beleraktam egy kevés cérnametéltet és a tűzhelyet elzárva, fedő alatt hagytam a tésztát is megfőni. Nagyon jól esett a beteg torkomnak ez a forró leves!!
Második fogásnak jöhetett a kelkáposzta főzelék, a fokhagymás-paprikás csirkecombcsíkokkal. A főzeléket nem írom le, mert már szerepel a blogon. 
A feltét hozzávalói:
5 db bőr nélküli csirke felsőcombfilé, csapott kávéskanál só, 3 kávéskanál fokhagyma granulátum, vagy  1-2 gerezd friss fokhagyma - illetve ízlés szerint, 3 kávéskanál fűszerpaprika, 2-2,5 dl víz, 1 löttyintésnyi olaj.
A rostjaira merőlegesen nagyon vékony csíkokra vágott csirke felsőcombfilét szokásos módon felforrósított Zepter palacsintasütőben szárazon pirítani kezdtem. Addig hagytam legnagyobb hőfokon pirulni a húst, míg teljesen kifehéredett.
Akkor megszórtam egy csapott kávéskanál sóval, fokhagyma granulátummal, fűszerpaprikával, felöntöttem vízzel, és tettem bele egy kevés olajat is, majd fedő alatt, takarékon 15 perc alatt készre pároltam. Szerintem bármilyen főzelékkel finom lenne.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése