2016. március 1., kedd

Pihe-puha sajtos pogácsa


Délután Legkisebbikemmel kiötöltük, hogy jó lenne egy kis sajtos pogácsa. Még azt is felajánlotta, hogy segít receptet keresni. Végül inkább én kerestem receptet a neten és meg is találtam Rupáner konyhájában, egészen pontosan  ITTKöszönet érte.
Mivel van egy szuper konyhai mérlegem, inkább kimértem mindent a bögrézés helyett. Csak annyit változtattam a recepten, hogy kihagytam a tojást, és tej helyett pici kávétejszínben futtattam föl az élesztőt. A pogácsák tetejét is kis sóval elkevert kávétejszínnel kentem le tojás helyett, mielőtt a reszelt sajt rájuk került volna. 

Hozzávalók nálam: 
620 gr finom liszt, 200 gr Ráma margarin, 1 púpos evőkanál zsír, kb. 0,5 dl kávétejszín, 1 kávéskanál cukor, 1 cs Lidl-s friss élesztő, 230 gr 20 %-os tejföl, 1 és 1/3 fehér műa. kanál só, 
a lekenéshez pici kávétejszín csipetnyi sóval elkeverve, a tetejére reszelt trappista sajt

Tálba mértem a lisztet, margarint, zsírt. Nagyobb csészében meglangyosítottam a cukros kávétejszínt, feloldottam benne az élesztőt és 1 percig forgattam 90 Watton a mikróban, hogy mielőbb felfusson. Utána a lisztes-zsiradékos tálat tettem be a mikróba, 30 másodpercre és 1000 Wattra, hogy a margarin és zsír kissé megpuhuljon, és a liszt is langyos legyen. Ezután a tálba mértem a tejfölt, beletettem a sót, a felfutott élesztőt, és gyors mozdulatokkal összeállítottam a tésztát. Folpackkal és tiszta törölgető ruhával letakarva a 30 fokra állított sütő nyitott ajtajára tettem a tálat, hogy beinduljon a kelés. Kb. 25-30 perc után lisztezett asztallapra raktam a tésztát, kinyújtottam, felcsavartam mint a bejglit, majd két végét egymásra hajtva visszatettem a tálba és újabb fél óráig pihenni hagytam a nyitott sütőajtón. Akkor kb 1,5 cm vastagra nyújtottam, és egy kb. 4 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrtam a pogácsákat. Sütőpapírral bélelt sütőlapra sorakoztattam mindet, miután két kezem között kissé megsodortam őket. 


A leeső darabokat összegyúrtam és kinyújtás után kiszaggattam. Összesen 66 db pogácsa lett. Ahogy említettem a tetejüket sós kávétejszínnel kentem meg és reszelt sajtot raktam rájuk. 
180 fokra előmelegített és légkeverésre állított sütőben szép aranybarnára sütöttem (egyszerre az összeset, az egyik tepsit a legalsó, a másikat alulról a negyedik sínre tolva, sülés közben egyszer megcserélve.)


Két tányérra raktam ki a pogácsákat. Legközelebb kicsit több sót teszek bele, mert most nem érzem elég sósnak, de egyébként egy isteni pihe-puha sajtos pogácsa, amit még biztosan sokszor meg fogok sütni. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése