2016. március 4., péntek

Sajtos gombaleves


Néhány napja főztem ezt a finom levest. Csak egy kis fazékkal, mert Legkisebbikem továbbra sem rajong a gombáért, de Barátnőjének és nekem is annyira ízlett, hogy végül Ő is megkóstolta. Igaz igyekezett a gombákat kikerülni a szedésnél, és azt a néhány darabkát, ami mégis a tányérjában kötött ki, módszeresen kiszedegette a leveséből, de utána már Neki is nagyon ízlett.
Hozzávalók: 
1-2 evőkanál olaj, 1 pici hagyma apróra vágva, kb. 18-20 dkg csiperke gomba tisztítva, cikkekre vágva, ételízesítő vagy só ízlés szerint, őrölt fekete bors,  1 evőkanál liszt, kb. 1,5 liter forró víz, 3 evőkanál 20 %-os tejföl, szárított petrezselyemzöld, 1-2 kávéskanál étkezési keményítő, fél kávéscsésze hideg víz, 3 púpos evőkanálnyi finomra reszelt trappista sajt. Igény szerint reszelt sajt a tetejére is.
Pici olajon a hagymát és a cikkekre vágott gombát ételízesítő és őrölt bors hozzáadásával megpároltam, amikor az összes kioldódó nedv eltűnt alóla, liszttel leszórtam és felöntöttem forró vízzel. Főztem kb. 10 percig, aztán hozzáadtam a tejfölt és a szárított petrezselyemzöldet. Kicsit hígnak találtam a levest, ezért kevés hideg vízben elkevert keményítővel sűrítettem még, majd belekevertem a reszelt trappista sajtot, kiforraltam és tálalhattam. Durvára reszelt sajttal lehetett még gazdagítani, de anélkül is nagyon finom volt!

A második fogás utána Rózsi mama féle krumplifőzelék volt fasírttal.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése