2016. március 31., csütörtök

"Mexikói" rizseshús csirkemellel


Többször készült hasonló étel, mióta írom a blogot. Mégis felteszem, de inkább csak azért, mert elégedetlen vagyok a rizsek minőségével. Régebben a Lidl-ben kapható paraboiled rizst használtam mindenhez. 
Soha nem volt mászkos, nem főtt túl, mindig pergős, gyönyörű és finom volt a vele készült étel. Az utóbbi időben viszont, mióta új márka, a Tiradell került a Lidl polcára  azóta nemcsak a márka más, de ennek a rizsnek az íze is. Először nagyon meglepődtem, mert a vele készült rizses húsnak "füstös" mellékíze volt. A gyerekek ették, de végül Ők is szóba hozták, hogy más lett az íz. Azt hittem, hogy a fakanál lehet a hibás, hogy a gondos mosogatás ellenére is benne maradhatott a füstölt kolbásszal főzött paprikás krumpli íze. De legközelebb is ugyanez a meglepetés ért, pedig direkt olyan fakanállal kavartam meg az ételt, ami még véletlenül sem tárolhatott magában szagokat. És mégis érződött a füstös íz. Aztán egy kínaihoz főztem bő vízben, főzőtasakban a rizst, és akkor ugyancsak érződött az a fura mellékíz. Három próbálkozás után ha megkérdeztem a gyerekeket, hogy legyen-e valami rizses, bőszen tiltakoztak, és inkább krumplis ételt kértek. Aztán vettem 1000 grammos kiszerelésű Yano nevű, hosszú szemű "A" rizst. Annak az íze nagyon finom volt, de legnagyobb óvatosságom ellenére is mászkosra főtt. Pedig nagyon óvatosan, keveset keverve főztem, dupla mennyiségű folyadék hozzáadásával alig 20 percig és mégis. Ma egy másik fajta, Oryza nevű ugyancsak 1000 grammos kiszerelésű "A" minőségű rizsből készült készült a mexikói rizseshús és bár ízre isteni, megint mászkos. Leginkább egy rizspéphez hasonló. Tanácstalan vagyok. Vagy marad a ronda de finom, vagy visszatérek a szép de rossz ízű változathoz. Nem tudom milyen fajta lehet a Lidl-s Tiradell főzőtasakos paraboiled rizs, de kár, hogy már nem a régi jól bevált fajtát árulják.


A mai rizseshús hozzávalói:
2-3 evőkanál olaj, 1 fej felaprított hagyma, 45 dkg mirelit mexikói zöldségkeverék, 35 dkg csirkemellfilé, 33 dkg hosszú szemű rizs, 2 csapott fehér műanyag kanál ételízesítő, 4-5 csipet oregánó, fél fehér műanyag kanál csípős fűszerpaprika, 7 dl forró víz, 1-2 csipet só, ha szükséges. 
Először a hagymát dinszteltem meg kevés olajon, aztán ráraktam a mirelit zöldséget, hogy teljesen átforrósodjon. Akkor tettem rá a vékony csíkokra vágott csirkemellfilét. Amikor az is mindenütt kifehéredett, a rizst, amit lepirítottam kicsit, majd felöntöttem forró vízzel, fűszereztem és takarékon (1/12)  20 percig főztem fedő alatt, 1x-2x megkeverve.




Régebbi rizses ételeimből néhány a különbség érzékeltetésére:


Színes-ízes rizseshús

Zöldséges-rizses galamb gombás resztelt galambmáj koronával


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése