2016. március 10., csütörtök

Petrezselymes zellerkrémleves, gombapaprikás

Pár napja nem írtam. Csupa ismétlés készült nálunk (káposztás tészta, húsleves-rántott csirkemell-krumplipüré, kétféle töki pompos, rizseshús, rakott krumpli). A mai is ismétlés, de mégsem teljesen olyan, mint eddig. A mai zellerkrémlevesben a petrezselyemgyökér is szerepet kapott.
Hozzávalók: 
Kevés olaj, egy kevés apróra vágott hagyma (kb. 1/4), kb. 30 dkg felkockázott zellergumó, 1 db félhosszú petrezselyemgyökér szintén felkockázva, ételízesítő és/vagy só és őrölt bors ízlés szerint, 1,2 liter forró víz,  kis kávéscsészényi 30 %-os tejszín, kis kávéscsésze hideg víz,  2 teáskanál keményítő
a levesbetéthez: néhány vékony szelet zsemlekenyér kis kockákra vágva, pici olajon megpirítva.
A felaprított hagymát és zöldségeket kevés olajon megdinszteltem, fűszereztem, és forró vízzel felöntve, fedő alatt, takarékon puhára főztem. MixSy-vel simára turmixoltam, beleöntöttem a tejszínt és a feloldott keményítőt, kiforraltam és kész. A kenyérkockákat világosra pirítottam, mindenki maga adagolhatta a levesére.

A gombapaprikást szokásos módon főztem. Először megdinszteltem a felaprított hagymát (3/4 fej), ráraktam a vékonyra szeletelt gombát (kb. 25 dkg), sóztam (1/2 műa.kanál), amikor a kioldódó nedv elpárolgott alóla, leszórtam (1 evőkanál) liszttel, (1,5 műa.kanál) fűszerpaprikával, felengedtem (0,4 l) forró vízzel és fedő alatt kb. 15-20 percig takarékon készre főztem. 
Apró durum tésztát készítettem hozzá Zepter módszer szerint, újraforrás után elzártam a tűzhelyet és 10 percig hagytam a lefedett edényben puhulni, közben 2x megkevertem. Evés előtt tejfölöztük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése