2011. június 4., szombat

Húsos rakott karalábé



A második fogás, a húsos rakott karalábé hozzávalói:

  - 4 db megtisztított, felszeletelt, előfőzött karalábé

  - 50 dkg darált sertéshús, (jelen esetben 30 % zsírtartalmú)

  - 1 nagyobb fej hagyma

  - 2 gerezd fokhagyma

  - 1 fehér kanál só

  - 1 púpos fehér kanál fűszerpaprika

  - 1 főzőtasak (12,5 dkg) paraboiled rizs

  - 3-4 dl víz

  - 2-3 evőkanál 12 %-os tejföl

  - 1 nagy doboz 20 %-os tejföl

Ahogy az előző bejegyzésben már leírtam, a rakottashoz való karalábét is előfőztem a fűszeres karalábélevesben. Amíg főtt, a legnagyobb új Spider-pan  serpenyőmet felforrósítottam, és a zepter módszerrel megegyező módon megpirítottam benne fél kiló darált sertés húst, amikor kifehéredett, hozzáraktam a felaprózott hagymát és fokhagymát, jól elkevertem, sóztam, ráraktam a főzőtasakból a rizst, pirítottam rövid ideig, majd megszórtam fűszerpaprikával, felöntöttem 3- dl forró vízzel, és fedő alatt kb. 20 percig főztem. Közben 180 fokra kapcsoltam a sütőt melegedni.  Amikor az összes víz eltűnt a rizses pörkölt alól, öntöttem még rá egy keveset, és a vége felé hozzákevertem 2-3 evőkanál tejfölt is, azzal is tovább főztem. A végén nem maradt alatta lé. Ekkor az előfőzött karalábéval kiraktam a kis zepter tepsit, elosztottam a tetején a húst, jól megböködtem a fakanállal, hogy a hús minél több helyen lemenjen a rakottas aljáig. A tetejét megkentem 1 doboz 20 %-os tejföllel és a forró sütőben szép pirosra sütöttem. A tepsiben vágtam kockára egy szedőlapáttal. Nagyon finom rakott zöldség lett, pedig olaj és más hozzáadott zsiradék nélkül készült.








Húsos rakott karalábé

4 megjegyzés: