Anyukáméktól újra kaptunk egy láda meggyet, nagy Fiam vitt belőle egy jó táskányit Barátnője családjának, így szerencsére kicsit kevesebb dolgom volt, mint legutóbb. Most így tettem el: A meggyet jó alaposan átmostam, lecsepegtettem, és kifejtettem. A kifejtett meggy súlya 4,75 kg volt. Ehhez tettem 70 dkg kristálycukrot, felforraltam és főztem pár percig. A forró fejtett meggyet üvegekbe töltöttem, és lezárásként minden üveg tetejére (és még a kis tál tetejére is, ami kimaradt) annyi konyakot öntöttem, hogy teljesen elzárja a meggyet a külvilágtól. A kupakokat rácsavartam. 4 db 7 dl-es üveget sikerült megtöltenem. Amikor kihűlt, lemostam az üvegeket, cimkét gyártottam hozzá, az üvegekre ragasztottam, végül, hogy ne látszódjék a fedő, a tetejére kockás szövetdarabból "kendő"-t vágtam ki. A visszamaradt meggylevet lehűtöttem, üvegbe öntöttem, újra majdnem 2 liter meggyszörpünk lett, ami tartósítószer és adalékanyag mentes. Hűtve tároljuk.
Délután nassoltunk kicsit Párommal: A kimaradt, kis tálnyi konyakos meggyből tettünk a bolti jégrémre, amitől még ínycsiklandóbb finomsággá vált a csokis és meggyes-vaníliás jégkrém.
Konyakos fejtett meggy |
Ez nagyon finom lehet, most a fagyitokra is meg majd télen a befőtt is!Pikáns lehetett a fagyi!
VálaszTörlésKedves Éva! Tényleg nagyon finom lett. Nem tudom lesz-e még télen belőle, vagy hamarabb elfogy? :D
VálaszTörlésNem csak finomak, szépek is lettek.
VálaszTörlésKár, hogy ilyen kevés :D
VálaszTörlésEzt a megjegyzést eltávolította a szerző.
VálaszTörlésNagyon szépek az üvegek, biztos finom is a tartalmuk :)
VálaszTörlésKöszönöm Bors and Pepper! Ma egyet felbontottam a fagyihoz, és nagyon finom volt :D Attól tartok hamar el fog fogyni.
VálaszTörlésTegnap próbáltam a gyönyörű rákos spagettidhez hozzászólást írni, de nem bírtam. Így most innen üzenem: Szemet-szájat gyönyörködtető finomságot főztél!!!