2011. június 28., kedd

Leves és sült - pulyka alsó combból -, hagymás újkrumplival










Ma hagyományos étel készült vacsorára. A Lidl-ben olcsón kaptam pulyka alsó combot, abból vettem 2 csomaggal. Még 900 forintba se került és nagy adag leves, majd sült készült belőle. 


A leves hozzávalói: 4 db pulykacomb, 2 szál új répa, 1 nagyobb új petrezselyem gyökér, 1 új zellergumó, 1 fej hagyma, darabka zöldpaprika, petrezselyem és zellerlevél, 3 fehér kanál szitált ételízesítő, frissen őrölt bors, 2,5 + 0,8 liter víz, 1 Hühnersuppe húsleveskocka, 12 dkg 8 tojásos csigatészta. 


A sült hozzávalói: 4 db levesben előfőzött pulyka alsó comb, kevés só, kevés sültcsirke fűszerkeverékem.


Köret: 1,2 kg újkrumpli, 1 csapott fehér kanál só, 1 dl víz, 1 fej hagyma, 2-3 evőkanálnyi olaj, őrölt bors ízlés szerint.


Megmostam a pulyacombokat, a kis főzőkosárral az 5,8 literes fazékba tettem. Megtisztítottam, megmostam, és nagyobb darabokra vágtam a zöldségeket, megmostam a hagymát és zöldpaprikát, valamint a petrezselyem és zeller zöldet, és mindent a fazékba tettem. Megszórtam ételízesítővel, frissen őrölt borssal és felengedtem 2,5 liter vízzel. Az edény peremét szárazra töröltem és lezártam a gyorsfőző fedővel. Szokásos jelzések után (pöcök és termosztát mutatójának zöld mező feléig érése) takarékra vettem (2/9) és 20 percig főztem a levest. Amíg főtt, másik edényben 0,8 liter vízben feloldottam a húsleveskockát és megfőztem benne a csigatésztát. Amikor a leves főzési ideje lejárt, visszahűtöttem a fazekat,  kiengedtem a gőzt, a húsokat sütőpapírral bélelt  tepsibe raktam. A zöldségeket átraktam a tésztás lébe, és rászűrtem a húslevest. Összeforraltam, zsírtalanítottam és forrón tálaltam. 


A levesben előfőzött puha alsó combokat kissé megsóztam, és kevés sültcsirke fűszerrel megszórva 200 fokra előmelegített sütőbe toltam, pirosra sütöttem.


Amíg főtt a leves, megtisztítottam az újkrumplit, és pici vízzel és sóval puhára főztem. A hagymát apróra vágva megpirítottam kevés olajon, megborsoztam, és összekevertem a puha krumplival. 


Összességében nagyon finom vacsorát sikerült összedobnom, aránylag kevés pénzből. Érdemes kipróbálni akkor is, ha nincs gyorsfőző fedőnk, akkor a főzési idő természetesen meghosszabbodik.







Pulykaleves csigatésztával






Sült pulyka alsó comb hagymás krumplival

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése