2011. szeptember 19., hétfő

Fokhagymás-köményes párolt karaj



Loptam néhány másodpercet, és közkívánatra leírom a fokhagymás-köményes párolt karajt. Egyúttal szeretném megköszönni a sok kedves hozzászólást az előző bejegyzésemhez, igyekszem majd megint  kis időt szakítani, hogy újra megoszthassak néhány dolgot. Tehát a párolt karaj:  Nagyon egyszerű elkészíteni, de most idő hiányában még egyszerűsítettem rajta :). Eredetileg a húsokat körbe kellene sütni, hogy rostjai bezáródjanak, utána fűszerezni, és mindig kevés víz hozzáadásával puhára párolni, úgy, hogy a végén rövid szaft maradjon alatta. Most erre sem volt időm, (mindig késésben vagyok a kicsi miatt), ezért a 3 literes gyorsfőző fedővel használható edényembe kevés olajat öntöttem, belesorakoztattam az egyik oldalon sertéssült fűszerrel, másik oldalon kevés sóval megpergetett húsokat, a tetejét bőven megszórtam őrölt köménnyel és fokhagyma granulátummal, öntöttem rá 2 dl vizet, a gyorsfőző fedőt lezártam, legnagyobb fokozaton szokásos jelzésekig forraltam, majd a hőt mérsékelve (1/9) 25 percig főztem a karajt. Finom szaftos lett, jól illett a kelkáposzta főzelékhez, de bármely más főzelékkel, párolt rizzsel is nagyon finom. Ugyanígy készíthetünk tarját, lapockát, vagy egyéb kedvünkre való húst  is. Gyorsfőző fedő nélkül a főzési idő 3-4 x-es is lehet.


4 megjegyzés:

  1. Tényleg egyszerű!:-)A köményt én is szívesen használom az oldalashoz, tarjához, szerintem hamarabb puhulnak a húsok tőleg.
    Karajhoz még nem használtam sohasem.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta a husid! Köményt nem szoktam húsokhoz használni, pedig lehet hogy kéne?:-))

    VálaszTörlés
  3. Én sem szoktam használni,de kipróbálom,hisz amúgy a kömény ízét nagyon szeretem.Guszta a karajod nagyon.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon finom lehet ez a husi:) Szoktam köményt használni sokféle ételbe, szeretem az ízét. Nagyon guszta így és pont passzol a főzelékhez.

    VálaszTörlés