2011. szeptember 20., kedd

Újra jelentkezem

Most Nagypapi van a kicsivel, aki már az igazak álmát alussza egy ideje, így van egy kis időm megosztani néhány dolgot. Az első és legfontosabb, hogy olyan aranyos a kis Unokánk, hogy nem tudunk betelni vele. Imádni való minden percben. Kevés képet készítettem  róla, de egy-két pillanatot sikerült elkapnom, azt szívesen megosztom. Az egyiken addig-addig játszott a csuklós busszal, hogy sikerült elaludnia. Érdekes ez a kezek a fej alatt alvási mód, éjjel is gyakran alszik így.


 A másik képen bekukkantott a csöpp kis irodámba.



Itt pedig tornyot építettünk. Én voltam a segédmunkás, adogattam a kockákat, a kicsi meg rakta egymásra őket. A végére Nagypapi is odajött, hogy megnézze, milyen ügyes a kis Unokánk. 


Sajnos nagyon változatos főzésre most nem tudok vállalkozni, azokat igyekszem főzni, amiket a kicsikénk is megeszik. Elsősorban csirkelevest csigatésztával, ami szinte minden nap szerepel az "étlapon". Próbálkoztam még tepsiben sült fasírtgolyócskákkal, amit sültkrumplival tálaltam, 




tejfölös gombapaprikással, mert Középsőm szerint annak a szaftja főtt tésztával az egyik kedvence.





De igyekszem a nagyoknak is kedvében járni. Legnagyobbikom egy gyönyörű pontyot hozott szombat este, ezért vasárnap a csigatésztás csirkeleves mellé egy isteni halgaluskás hallét is főztem. Második fogásnak újra sültkrumpli, rántott sertéskaraj és rántott filézett ponty készült, ezekről nem készítettem képet, mert már nagyon sokszor megjelent. A halgaluskás hallé viszont nem, az így nézett ki:




Hozzávalók: 1 kb 2,5 kg-os ponty gerince, feje, úszói, teje, egyik fél halfiléje felkockázva, 3 liter víz, 1 nagy fej hagyma, 1 csípős piros paprika, 4 db halászlékocka, 2 fehér kanál csípős fűszerpaprika, piros arany, só. A halgaluskához: a főtt halgerincről leszedett halhús, kb. 1-2 teáskanálnyi  léből kiszedett főtt hagyma, 1 tojás, 3 evőkanál gríz, 2 mogyorószemnyi piros arany, 2 teáskanál olaj.
A halfiléket és tejet piros arannyal ízesítve hűtőbe raktam "pácolódni". A halgerincet, fejet és úszókat apróra kockázott hagymával, csípős paprikával, halászlékockával, csípős piros arannyal és kevés sóval főni tettem. Jó háromnegyed órán át főztem, aztán félrehúztam, hogy kihűljön. A halhúst lerázogattam, és lehúzogattam a  csontokról, és átvizsgáltam, hogy véletlenül se maradjon benne szálka.  Hozzáütöttem egy egész tojást, tettem bele 3 evőkanál grízt, kb. 2 mogyorószemnyi piros aranyat, 1-2 teáskanálnyi főtt hagymát a főzőléből, 2 teáskanálnyi olajat, villával összeállítottam, és állni hagytam, hogy a gríz megdagadjon. A főzőlét a hagymával elturmixoltam, fűszerpaprikával fűszereztem, felforraltam, és belefőztem először a halgaluskákat, majd mikor a galuskák már főttek egy ideje (kb. 10 perce), akkor a piros arannyal befűszerezett felkockázott halfiléket és haltejet is. Lassan főztem még vagy 10 percig, és már tálaltam is ezt az isteni tartalmas hallét.
Ma levest nem kellett főznöm, mert tegnapról volt gyönyörű "sárga tésztás" (így hívja a Kicsikém a csigatésztát) csirkelevesem, ezért csak rizses húst főztem pulykamellből, zöldségekkel, ezt is a szokásos módon. Csemege uborkával tálaltam. Ezt sem írom le újra, csak egy kép róla:


10 megjegyzés:

  1. Welcome back!
    Jó unokázást és főzöcskézést!

    VálaszTörlés
  2. Maria, Tomika egy tündér helyes kis krapek:)) El tudom képzelni, mennyire élvezed az unokázást!:) Főle, hogy ritkán "jutsz" hozzá:(
    Az ételek is nagyon guszták, a halászlénál elaléltam a kedvencem!:)
    Legyenek továbbra is nagyon szép napjaitok!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon helyes kisfiú! A heti menüre szívesen befizettem volna, még hogy nem főztél változatosan. Dehogynem. :)))

    VálaszTörlés
  4. Milyen édes kis srác. Le merem fogadni, hogy tetszett a Nagyi finom főztje.

    VálaszTörlés
  5. De ari a kisunokád Marcsi!Élvezzeték ki minden percét, míg veletek van.
    Sok finomságot főztél megint!

    VálaszTörlés
  6. Aranyos a kisunokád, és ismét csak irigyelni tudlak a sok halétel miatt.:)

    VálaszTörlés
  7. Tündér a kis unokád ahogy alszik! Nem emlegeti a testvérét? Azért jó hogy már van olyan étel amit szívesen megeszik! A főztjeid nagyon guszták, és finomak lehettek! Jó unokázást, puszilom Tomikát!

    VálaszTörlés
  8. Nagyon aranyos unokád van, látszik rajta, hogy eleven kisfiú! Az én gyerekeim is imádnak a nagyszülőknél lenni, Olivérnek az egy extra nyaralás volt...
    További jó unokázást!

    VálaszTörlés
  9. Köszönöm a kedves hozzászólásokat, nagyon élvezzük a kicsivel töltött napokat. Az evés körül még vannak problémák de majd megoldódik az is, semmit nem erőltetünk. Imádni való kis kölyök, vág az esze, mint a borotva. Olyan bemondásai vannak, hogy dőlünk a nevetéstől :D. Ez az időváltozás megzavarta kicsit, most éppen alszik, így van néhány szabad percem nézelődni.

    VálaszTörlés
  10. Nagyon aranyos az unokád, élvezzétek ki minden percét az együttlétnek.
    Nagyon finomakat főztél, mint mindig.:)

    VálaszTörlés