2011. szeptember 9., péntek

Sárgarépa főzelék



És egy újabb próbálkozás a sárgarépa főzelék. A családban csak én szeretem, ezért nem sűrűn főzöm, de most ezzel is próbálkoztam, hátha bejön Tomikának. Persze ez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de egy próbálkozást megért. Hozzávalók: 2 szál sárgarépa (tisztítva 13 dkg volt), 2 dkg vaj, víz, csipetnyi szitált ételízesítő, 3 kávéskanál cukor, 1 teáskanál rétes liszt, 1,5 dl tej, 1,5 dl víz. 
A sárgarépát megtisztítottam, megmostam, citromhéj reszelőn lereszeltem. Vajjal, csipet ételízesítővel és kevés vízzel párolni kezdtem. 3 x 1 dl vizet öntöttem alá, mire fedő nélkül megpárolódott a kis Spider pan serpenyőmben. Amikor a répa megpuhult, lepirítottam, megszórtam liszttel, azzal is pirítottam  néhány másodpercig, aztán felöntöttem tejjel és vízzel, és kb. 5-7 perc alatt készre főztem. A végén kis vízzel hígítani kellett.  Tomika megnézte a tányérban, mosolyogva rámondta, hogy narancssárga, de megkóstolni már nem volt hajlandó. Kidobás helyett én ettem meg. Régen ettem ilyet, de nagyon ízlett.





Sárgarépa főzelék

6 megjegyzés:

  1. Régóta készülök rá én is, mert a szemem kezd romlani, ezért elhatároztam ,hogy több sárgarépát fogok fogyasztani.
    Utoljára ilyet talán gyerekkoromban ettem, a nagymamám szokott főzni.
    Köszi, hogy eszembe juttattad, most már tényleg sorra kerítem.

    VálaszTörlés
  2. Legnagyobb meglepetésemre mindkét itthoni Fiam Barátnője úgy nyilatkozott, hogy szeretik a sárgarépa főzeléket. Pedig ez nem egy trendi kaja.
    Én úgy főztem, ahogy Anyukámtól láttam.
    Szívesen :)

    VálaszTörlés
  3. Mária! Imádom a sárgarépa főzeléket,hamarosan megint főzünk,de addig is küldhetnél egy tányérral!!!:):):)

    VálaszTörlés
  4. De furcsa, hogy én is gyerekkoromban ettem utoljára és szerettem, de a férjem alapból főzelék ellenes volt és én is leszoktam róluk :) szerintem nosztalgiázok egyet, kíváncsi vagyok arra, hogy erre az ízre emlékszem-e, milyen az ízmemóriám?!

    VálaszTörlés
  5. Megfőztem magamnak (mert másnak nem kellett)a recepted alapján, ezt a mennyiséget. Nagyon jólesett, és bár két napig ettem, mert egyedül voltam rá, máskor is készítek magamnak.
    Jóformán desszertnek is elmegy.

    VálaszTörlés
  6. Örülök, ha ízlett!! Nekem is nagyon bejött, úgyhogy én is főzök máskor is :)

    VálaszTörlés