Életem első sikerültnek mondható birsalmasajtja. De ez is csak második
nekifutásra sikerült. Nézelődtem a neten birs recepteket keresve, mert
imádom ezt az aromás gyümölcsöt. Legnagyobb örömömre ITT találtam egy gyorsnak tűnő birsalmasajt elkészítési módot, amit ki is próbáltam.
Igaz, nekem csak 2 kiló birsem volt itthon. Megmostam, a rossznak látszó
részeket kivágtam belőle, de a héját és a magházát meghagytam. Az 5,8
literes gyorsfőző fedővel használható fazékba beletettem a kis kosarat,
abba a rossz részektől megfosztott, négybe vágott birset. Majdnem tele
lett a fazék. Fél liter vizet öntöttem alá, aztán lezártam a fedőt és
szokásos jelzések után 25 percig főztem a birset. Hagytam, hogy utána
magától essen vissza a pöcök és hűljön picit a birs, aztán egy teáskanál
segítségével kiszedtem a magházakat. Az alatta keletkezett ízes levet
egy befőttes üvegbe öntöttem, cukor nélkül is isteni finom. A főtt
gyümölcshúst megmértem, 1050 gr volt. Egy nagy üvegtálba raktam, 530 gr
kristálycukrot adtam hozzá és botmixerrel simára turmixoltam. Mikróba
tettem 850 Wattra és 20 percre. Féltem, hogy úgy fog fröcskölni, mint
amikor tűzhelyen próbálkoztam (akkor úgy fröcskölt, mint a láva, és a
végén még oda is égett), de így egyáltalán nem fröcskölt. A 20 perc
letelte után alaposan elkevertem és kis tálkákba osztottam. Vártam, hogy
megdermedjen. Ez szombat este volt.
Tegnap (hétfő) este még mindig nem keményedett meg a birsalmasajtom. Hát
visszaöntöttem a nagy üveg tálba, és újabb 20 percig mikróztam 850
Watton. A mikrózás végére szemmel láthatóan kevesebb lett az "anyag",
vagyis elég sok folyadék párolgott el belőle. Ezt az is mutatja, hogy az
öt kis tál pépből most kettő lett. Igaz ezek kicsit nagyobb
pudingformák voltak, amiket folpackkal béleltem ki, hogy könnyebben
kiszedhessem az elkészült "sajtot".
Nagy izgalommal bontogattam ma reggel a csomagocskákat, és örömmel
tapasztaltam, hogy most kellően szilárd. Kell még szikkasztani kicsit,
de már most is vágható és finom, bár a csökkentett cukormennyiség
ellenére nekem még így is nagyon édes.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése