2014. október 20., hétfő

Sonkás-kolbászos és sonkás-szalonnás töki pompos

Igaz, hogy van már "töki pompos" a blogon, de ez is olyan finomra sikerült, hogy érdemes megörökíteni.
Ahogy az előző bejegyzésben megemlítettem, a tegnapi ebédnél megmaradt krumpli egy részét ismét a töki pompos tésztájában hasznosítottam. A mai pompos - vagy más néven kenyérlángos - ma kétféle feltéttel készült: az egyik sonkás-kolbászos, a másik sonkás-kolozsvári szalonnás lett. 
Persze a két-két fő rátét alá került még tejfölös kenés, szeletelt hagyma meg jó adag reszelt sajt is. 
A tészta hozzávalói: 
30 dkg tegnapról maradt krumplipüré (tejjel és margarinnal kikevert), 2,5 dl meleg víz, 60-65 dkg finom liszt, 1 csomag tasakos élesztő, 1 kávéskanál cukor, 1 csapott fehér kanál só, 2 csipet sütőpor, 1-2 löttyintésnyi olaj. 
A krumplipürét meleg vízzel turmixoltam össze, majd beleöntöttem a lisztet, cukrot, élesztőt, sót, sütőport, aztán elkezdtem összeállítani a tésztát. Egy-két löttyintésnyi olajjal kidagasztva finom puha tésztát kaptam. Mikróba tettem 90 Wattra és 6 percre, hogy a kelés beinduljon, aztán pihenni hagytam, amíg előkészítettem a rávalókat:
2 fej hagyma tisztítva, kettévágva és vékonyra szelve, 20 cm Tóalmási csípős kolbász vékonyra szelve, egy 5*15 cm-es darab kolozsvári szalonna nagyon vékonyra szeletelve, aztán csíkokra vágva, 10 dkg csemege karaj ugyancsak csíkokra vágva, 30 dkg trappista sajt durvára reszelve, 1 nagy pohár tejföl. 
Az előkészületek előtt még bekapcsoltam a sütőt melegedni, 200 fokra és légkeverésre, aztán olajjal vékonyan kikentem két tepsit. 
Az előkészületek végeztével a tésztát két részre osztottam és mindkettőt kézzel belelapogattam egy-egy tepsibe, majd a 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe toltam elősülni kb. 15 percre - bár az időt nem mértem, csak azt néztem, hogy kicsit színesedni kezdjen a tészta. Akkor kivettem, megkentem tejföllel, majd elterítettem rajta a szeletelt hagymát. Arra a durvára reszelt sajt került. Aztán az egyik tepsire a sonkacsíkok  meg a kolbászkarikák, a másikra pedig a sonkacsíkok a kolozsvári szalonna csíkokkal. 


Irány vissza a sütőbe mindkét tepsi, az egyik a legalsó, a másik alulról a negyedik sínre, és így sütöttem vagy 20 percig. Aztán a hőt felemeltem 250 fokra, és megcseréltem a tepsiket, majd addig sütöttem a pomposokat, míg ilyen szépek lettek: 

Kivettem, felszeleteltem és jóízűen falatoztunk belőle.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése