Igaz, hogy van már "töki pompos" a blogon, de ez is olyan finomra sikerült, hogy érdemes megörökíteni.
Ahogy az előző bejegyzésben megemlítettem, a tegnapi ebédnél megmaradt
krumpli egy részét ismét a töki pompos tésztájában hasznosítottam. A mai
pompos - vagy más néven kenyérlángos - ma kétféle feltéttel készült: az
egyik sonkás-kolbászos, a másik sonkás-kolozsvári szalonnás lett.
Persze a két-két fő rátét alá került még tejfölös kenés, szeletelt hagyma meg jó adag reszelt sajt is.
A tészta hozzávalói:
30 dkg tegnapról maradt krumplipüré (tejjel és margarinnal kikevert),
2,5 dl meleg víz, 60-65 dkg finom liszt, 1 csomag tasakos élesztő, 1
kávéskanál cukor, 1 csapott fehér kanál só, 2 csipet sütőpor, 1-2
löttyintésnyi olaj.
A krumplipürét meleg vízzel turmixoltam össze, majd beleöntöttem a
lisztet, cukrot, élesztőt, sót, sütőport, aztán elkezdtem összeállítani a
tésztát. Egy-két löttyintésnyi olajjal kidagasztva finom puha tésztát
kaptam. Mikróba tettem 90 Wattra és 6 percre, hogy a kelés beinduljon,
aztán pihenni hagytam, amíg előkészítettem a rávalókat:
2 fej hagyma tisztítva, kettévágva és vékonyra szelve, 20 cm Tóalmási
csípős kolbász vékonyra szelve, egy 5*15 cm-es darab kolozsvári
szalonna nagyon vékonyra szeletelve, aztán csíkokra vágva, 10 dkg
csemege karaj ugyancsak csíkokra vágva, 30 dkg trappista sajt durvára
reszelve, 1 nagy pohár tejföl.
Az előkészületek előtt még bekapcsoltam a sütőt melegedni, 200 fokra és
légkeverésre, aztán olajjal vékonyan kikentem két tepsit.
Az előkészületek végeztével a tésztát két részre osztottam és mindkettőt
kézzel belelapogattam egy-egy tepsibe, majd a 200 fokra előmelegített
légkeveréses sütőbe toltam elősülni kb. 15 percre - bár az időt nem
mértem, csak azt néztem, hogy kicsit színesedni kezdjen a tészta. Akkor
kivettem, megkentem tejföllel, majd elterítettem rajta a szeletelt
hagymát. Arra a durvára reszelt sajt került. Aztán az egyik tepsire a
sonkacsíkok meg a kolbászkarikák, a másikra pedig a sonkacsíkok a
kolozsvári szalonna csíkokkal.
Irány vissza a sütőbe mindkét tepsi, az egyik a legalsó, a másik alulról
a negyedik sínre, és így sütöttem vagy 20 percig. Aztán a hőt
felemeltem 250 fokra, és megcseréltem a tepsiket, majd addig sütöttem a
pomposokat, míg ilyen szépek lettek:
Kivettem, felszeleteltem és jóízűen falatoztunk belőle.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése