A héten a neten barangoltam, egyik képre kattintottam a másik után. Egy
pillanatra felvillant előttem egy kép, ami a mai ebéd, a sonkás-sajtos
csirkemell "rózsák" ötletét adta.
Hozzávalók: 2 egész csirkemell filéje 12 szeletre vágva (kb. 1,1 kg), só, 12 szelet fokhagymás delco sonka, vagy
Lidl-s fokhagymás karajból 12-24 szelet (-attól függően, hogy 1, vagy 2
szeletet szeretnénk bele tenni), 12 szelet trappista sajt, 6 szelet
bluedino lapkasajt, 12 szelet füstölt bacon.
Kezdő lépésként a muffin formát béleltem ki négyzetekre vágott
sütőpapírral, biztos ami biztos. Következő lépésként mindent
előkészítettem: a sonkát, a trappista és lapkasajtot, a bacont, hogy
mindenből pont annyi legyen elöl, amennyi kell, - húsos kézzel még
véletlenül se érjek olyan belevalóhoz, ami aztán végül nem kerül a
göngyölt húsba.
A csirkemell filét úgy próbáltam szeletelni, hogy szép egyenletes
szeleteket kapjak, persze nem pont úgy sikerült, ahogy elterveztem. De
úgy gondoltam, hogy a leeső kisebb darabokból kipótolom a nem túl
mutatós szeleteket. A töltelékek, meg a göngyölés, aztán meg a
szalonnába tekerés úgyis elfedik a hibákat. A hússzeleteket kissé
megszórtam Himalája sóval, vigyázva, nehogy elsózzam.
Aztán egy hússzeletre fektettem egy (vagy két) sonkaszeletet, aztán egy
szelet trappista sajtot, meg fél szelet lapkasajtot, feltekertem,
körbetekertem baconnel, és a papírral bélelt fészekbe állítottam.
(Összesen 8 szelet delco sonkám volt, azokból csak egyet-egyet tettem
egy szelet húsra, mert azok kicsit vastagabbak voltak. Amikor elfogyott,
akkor váltottam fokhagymás karajra, abból viszont kettőt-kettőt tettem a
húsokra, mert azok nagyon vékonyak voltak.)
Végül még néhány csúnyára sikerült szeletke trappista sajtot vékony
csíkokra vágtam és azokat tettem a csirkemell rózsák tetejére.
250 fokra előmelegített sütőbe toltam a muffin formát, amit a biztonság
kedvéért egy tepsire tettem. 25-30 percig sütöttem, amíg ilyen szépek
lettek:
Kicsit megijedtem, mert a sütőpapírokban sajtos lé volt a tekercsek
alatt, valószínű a lapkasajt miatt. Azért kivettem egy húst,
kettévágtam, megkóstoltam, megállapítottam, hogy át van sülve, és nagyon
finom, tálalhatom. Aki kérte a sajtos lével is meglocsolhatta a husit,
de anélkül sem volt száraz. Krumplipürével tálaltam. Apa először elhúzta
a száját, hogy már megint mi ez a sajtos újítás, aztán kóstolás után
jóízűen lapátolta befelé, és Ő is, meg Legkisebbikem is nagyon dicsérte,
legnagyobb örömömre.
Az elmaradhatatlan vasárnapi leves ma 13 kacsalábból, 5 kacsaszívből meg
5 kacsazúza darabból készült sok zöldséggel (2 sárgarépa, 1
petrezselyemgyökér, egy-egy darab paszternák és zellergumó, 1 hagyma, 1
erős paprika, nagy köteg petrezselyem és zeller zöld) Himalája sóval,
kis ételízesítővel, és borssal. Külön, sós-petrezselyemzöldes-csípős
paprikás vízben főztem meg a csigatésztát, amire rászűrtem a gyorsfőző
fedővel, szokásos jelzések után 15 percig főzött levest.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése