Néhány napja olyan meleg van, amit már nehezen viselek. Örülök, ha nem kell a tűzhely mellett állnom. (Mi lesz velem a nyáron?) Tegnap szerencsére volt ebédünk, (az előző napi zöldborsós csirkeleves és csirkepörkölt kovászos uborkával) így a déli főzőcskézést "megúsztam". Legnagyobbik Fiam halászlére éhezett, ezért vacsorára mégis főztem, egy kisebb fazék harcsa halászlét, de most nem passzírozgattam, csak egy kis hagymás-paprikás levet készítettem halászlé kockával, és a piros arannyal befűszerezett halat (a mélyhűtőben volt kb. fél kilónyi harcsafilé apróra kockázva) ebben a lében főztem meg. Nem nagy durranás, de finom volt.
Ma viszont az jutott eszembe, hogy savanykás-zöldséges ebédet szeretnék, ezért esett a választásom a cukkinis lecsóra. Hogy "ragadozóim" nagyobb kedvvel falatozzanak belőle, néhány karika füstölt kolbász és 4 pár virsli is került bele. Hozzávalók:
- 4 nagy fej hagyma
- 4-5 evőkanál olaj
- 10 db lecsópaprika
- 2 db hegyes erőspaprika
- 2 db közepes cukkini
- 4 db nagyobb paradicsom
- 2 fehér kanál fűszerpaprika
- 5 dl-es Nostia passzírozott paradicsom
- kb. 1 dl víz
- 1/2-2/3 fehér kanál só / vagy ízlés szerint
- 1 kávéskanál édesítőszer / - " -
- 4 kávéskanál fokhagyma granulátum
- 10 cm-es darab csípős füstölt kolbász
- 4 pár roppanós virsli
A zöldségeket megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam:
a hagymát hosszában négy részre, majd szeletekre,
a paprikákat kimagozás után hosszában ketté, és keresztben 2 cm-es darabokra,
a cukkinit héjastól hosszában ketté, majd szeletekre.
a paradicsomot hámozás után négy részre és szintén szeletekre.
Amikor mindezzel elkészültem, a hagymát kevés olajon pirítani kezdtem. Amikor üvegessé vált, és már színesedni kezdett, hozzáadtam a paprikákat, azzal is sütöttem 6-8 percig, utána beleraktam a szeletelt cukkinit is, megsóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal és tovább pároltam újabb 5-6 percig. Ekkor ráraktam a fűszerpaprikát, a paradicsomot, jól átforgattam, és felöntöttem a passzírozott paradicsommal, a dobozt kiöblítettem kb. 1 dl vízzel és azt is hozzáöntöttem. Ízesítettem egy kávéskanálnyi folyékony édesítőszerrel, felforraltam, beletettem a lebőrözött, felszeletelt füstölt kolbászt, a négyfelé vágott, sűrűn beirdalt virsliket, és közepes lángon főztem még kb. 15 percig. Összességében kb. 45-50 perc alatt elkészült a lecsó, amit most zsemlével, azon melegében tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.
(Ha nem cukkinival főzöm a lecsót, akkor fokhagyma granulátumot nem szoktam bele tenni.)
a hagymát hosszában négy részre, majd szeletekre,
a paprikákat kimagozás után hosszában ketté, és keresztben 2 cm-es darabokra,
a cukkinit héjastól hosszában ketté, majd szeletekre.
a paradicsomot hámozás után négy részre és szintén szeletekre.
Amikor mindezzel elkészültem, a hagymát kevés olajon pirítani kezdtem. Amikor üvegessé vált, és már színesedni kezdett, hozzáadtam a paprikákat, azzal is sütöttem 6-8 percig, utána beleraktam a szeletelt cukkinit is, megsóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal és tovább pároltam újabb 5-6 percig. Ekkor ráraktam a fűszerpaprikát, a paradicsomot, jól átforgattam, és felöntöttem a passzírozott paradicsommal, a dobozt kiöblítettem kb. 1 dl vízzel és azt is hozzáöntöttem. Ízesítettem egy kávéskanálnyi folyékony édesítőszerrel, felforraltam, beletettem a lebőrözött, felszeletelt füstölt kolbászt, a négyfelé vágott, sűrűn beirdalt virsliket, és közepes lángon főztem még kb. 15 percig. Összességében kb. 45-50 perc alatt elkészült a lecsó, amit most zsemlével, azon melegében tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.
(Ha nem cukkinival főzöm a lecsót, akkor fokhagyma granulátumot nem szoktam bele tenni.)
Cukkinis-virslis lecsó |
Hú de finom lehet! Kukkants be hozzám légy kedves a 26-i bejegyzéshez meglepetés vár!
VálaszTörlésKöszi! :)
VálaszTörlésVirsliböl és lecsóból csak jó sülhet ki :) Nálam is vár Rád a díj :)
VálaszTörlésKedves Bors and Pepper!
VálaszTörlésKöszönöm, a díjat is!:) :)
Tényleg! Mi lesz velünk nyáron??? Már most alig bírni a hőséget! A lecsó nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésAz én Bazsim ma jót lakmározott volna nálatok!:-)Cukkini, lecsó, virsli!Ez mind a kedvence!:-)
VálaszTörlésMónika - Ugye, máris túl meleg van?
VálaszTörlés- Köszi, és finom is volt. Régebben ha ilyet főztem, hámozva tettem bele a cukkinit, nehogy kiszúrják. Most nem titkolóztam és mégis örömmel megették. Ilyenkor örülök, hogy csak sikerül néha jó irányba terelni kis családomat!!
Nelli - Szívesen látnám! Jutott volna Bazsidnak is!!