2011. május 26., csütörtök

Cukkinis-virslis lecsó



Néhány napja olyan meleg van, amit már nehezen viselek.  Örülök, ha nem kell a tűzhely mellett állnom. (Mi lesz velem a nyáron?) Tegnap szerencsére volt ebédünk, (az előző napi zöldborsós csirkeleves és csirkepörkölt kovászos uborkával) így a déli főzőcskézést "megúsztam". Legnagyobbik Fiam halászlére éhezett, ezért vacsorára mégis főztem, egy kisebb fazék harcsa halászlét, de most nem passzírozgattam,  csak egy kis hagymás-paprikás levet készítettem  halászlé kockával, és a piros arannyal befűszerezett halat (a mélyhűtőben volt  kb. fél kilónyi harcsafilé apróra kockázva) ebben a lében főztem meg. Nem nagy durranás, de finom volt.

 Ma viszont az jutott eszembe, hogy savanykás-zöldséges ebédet szeretnék, ezért esett a választásom a cukkinis lecsóra. Hogy "ragadozóim" nagyobb kedvvel falatozzanak belőle, néhány karika füstölt kolbász és 4 pár virsli is került bele. Hozzávalók:

  • 4 nagy fej hagyma

  • 4-5 evőkanál olaj

  • 10 db lecsópaprika

  • 2 db hegyes erőspaprika

  • 2 db közepes cukkini

  • 4 db nagyobb paradicsom

  • 2 fehér kanál fűszerpaprika

  • 5 dl-es Nostia passzírozott paradicsom

  • kb. 1 dl víz

  • 1/2-2/3 fehér kanál só / vagy ízlés szerint

  • 1 kávéskanál édesítőszer /    -  "  -

  • 4 kávéskanál fokhagyma granulátum

  • 10 cm-es darab csípős füstölt kolbász

  • 4 pár roppanós virsli

A zöldségeket megtisztítottam, megmostam és feldaraboltam:

    a hagymát hosszában négy részre, majd szeletekre,

    a paprikákat kimagozás után hosszában ketté, és keresztben 2 cm-es darabokra,

    a cukkinit héjastól hosszában ketté, majd szeletekre.

    a paradicsomot hámozás után négy részre és szintén szeletekre.

Amikor mindezzel elkészültem, a hagymát kevés olajon pirítani kezdtem. Amikor üvegessé vált, és már színesedni kezdett, hozzáadtam a paprikákat, azzal is sütöttem 6-8 percig, utána beleraktam a szeletelt cukkinit is, megsóztam, megszórtam fokhagyma granulátummal és tovább pároltam újabb 5-6 percig. Ekkor ráraktam a fűszerpaprikát, a paradicsomot, jól átforgattam, és felöntöttem a passzírozott paradicsommal, a dobozt kiöblítettem kb. 1 dl vízzel és azt is hozzáöntöttem. Ízesítettem egy kávéskanálnyi folyékony édesítőszerrel, felforraltam, beletettem a lebőrözött, felszeletelt füstölt kolbászt, a négyfelé vágott, sűrűn beirdalt virsliket, és  közepes lángon főztem még kb. 15 percig. Összességében kb. 45-50 perc alatt elkészült a lecsó, amit most zsemlével, azon melegében tálaltam a család legnagyobb megelégedésére.

(Ha nem cukkinival főzöm a lecsót, akkor  fokhagyma granulátumot nem szoktam bele tenni.)






Cukkinis-virslis lecsó

7 megjegyzés:

  1. Hú de finom lehet! Kukkants be hozzám légy kedves a 26-i bejegyzéshez meglepetés vár!

    VálaszTörlés
  2. Virsliböl és lecsóból csak jó sülhet ki :) Nálam is vár Rád a díj :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Bors and Pepper!
    Köszönöm, a díjat is!:) :)

    VálaszTörlés
  4. Tényleg! Mi lesz velünk nyáron??? Már most alig bírni a hőséget! A lecsó nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
  5. Az én Bazsim ma jót lakmározott volna nálatok!:-)Cukkini, lecsó, virsli!Ez mind a kedvence!:-)

    VálaszTörlés
  6. Mónika - Ugye, máris túl meleg van?
    - Köszi, és finom is volt. Régebben ha ilyet főztem, hámozva tettem bele a cukkinit, nehogy kiszúrják. Most nem titkolóztam és mégis örömmel megették. Ilyenkor örülök, hogy csak sikerül néha jó irányba terelni kis családomat!!

    Nelli - Szívesen látnám! Jutott volna Bazsidnak is!!

    VálaszTörlés