2011. május 18., szerda

Tejfölös kaporszósz



Sajnos a kaprot csak én és középső Fiam szeretjük szűkebb családunkban, a többiek ódzkodnak tőle. Néha, ha töltött tököt, vagy kapros ragulevest készítek, csempészek kicsit az ételbe, de nem verem nagy dobra, mert nem ennék meg. Középső Fiam - mint már annyiszor leírtam, külföldön él - ezért most egyedül maradtam a kapor szeretettel. Anyukámék kertjében rengeteg kapor terem, úgyhogy minden évben  ellátnak ezzel a kellemes fűszernövénnyel. Most is kaptam egy jókora bokrétát, amit az eddigiektől eltérően  apróra vágva raktam el a fagyasztóba, hogy mindig legyen mihez nyúlni (jut eszembe, kovászos uborkához  kérni fogok még pár csomónyit, ha lesz még).





Mielőtt elraktam, azért vettem ki belőle néhány kanállal, egy jó kis kaporszószhoz. Én sósan, tejfölösen készítem ezt is. Hozzávalók:



  • 5 dkg vaj, vagy margarin

  • 2 evőkanál rétes liszt

  • 6 púpos evőkanál apróra vágott kapor

  • 6 dl víz

  • 1 csapott fehér kanál szitált ételízesítő / vagy ízlés szerint

  • 1 kis pohár (175 g) 12 %-os tejföl
Margarinon a rétes lisztet megpirítottam, amikor színesedni kezdett, rátettem a kaprot. Ezzel is pirítottam néhány másodpercig, majd felöntöttem 6 dl vízzel, beletettem az ételízesítőt, és addig főztem, míg szépen besűrűsödött. Hozzáraktam a kis pohár tejfölt is, azzal is jól kiforraltam és máris elkészült a finom tejfölös kaporszószom. Nagyon finom főtt, vagy sült húsokhoz, de én magában, vagy egyszerű tükörtojással - buggyantott tojással  is nagyon szeretem.





Tejfölös kaporszósz

2 megjegyzés:

  1. Én is szeretem, még hidegen is.
    Tejföl helyett tejszínt teszek bele.
    Ketten a férjemmel szeretjük, de sajnos a gyerekek nem.:-(

    VálaszTörlés
  2. Én is hidegen ettem meg, magában! Isteni volt! Legkisebbik Fiam meg a Férjem mondták, hál'Istennek, hogy eltüntettem - mert Ők utálják...
    A tejföltől olyan finom savanykás ízt kap, azért szeretem így.

    VálaszTörlés