Fiam ma megint hozott egy kis gévagombát, így végre kipróbálhatom a rántott változatot is. Tavaly, amikor először találkoztam ezzel a gombával, akkor olvastam egy gyűjtőnél, hogy készíti el. Akkor én csak gombapörköltnek és tejfölös gombaszósznak próbáltam ki, és mindkettőnek nagyon finom volt. Az idén már készítettem tojással és szósznak, most eljött a kirántás ideje is. Annál is inkább, mert volt még itthon 1-1 padlizsánom és cukkinim, úgy gondoltam azokat is kirántom, párolt rizs körettel elég jó ebéd lesz belőle. Első lépésben megtisztítottam a gombát, levágtam kemény részeit, ahol nagyon vastagnak találtam, ott megfaragtam a hátoldalát, hogy egyenletes legyen a gomba vastagsága.
tisztított sárga gévagomba |
Utána 1 liter vizet felforraltam 1,5 fehér kanál szitált ételízesítővel, és amiben forrás után 8-10 percig főztem a gombákat.
előfőzés ételízesítős vízben |
Főzés után kiszedtem a léből, jól lecsepegtettem, hagytam kihűlni, és kevés sóval megszórtam.
az előfőzött, lecsepegtetett gomba |
Amíg a gomba hűlt, előkészítettem a többi zöldséget: a padlizsánt és cukkinit megmostam, két végüket levágtam, és kb. 1 cm vastag szeleteket vágtam belőlük, a padlizsánt egyenes szeletekre, a cukkinit ferdére. A szeleteket szűrőbe raktam, és megszórtam 1-1 fehér kanál szitált ételízesítővel és sóval. Egy tálca fölött jól összerázogattam, hogy a fűszerek egyenletesen befedjék a zöldségeket. Kb. fél órát állni hagytam, - addig odatettem főni a rizst - majd lecsepegtettem, és szokásos módon lisztbe - kevés sóval elhabart tojásba - és morzsába forgatva forró olajban, de a hőt mérsékelve sütöttem szép aranybarnára. Ugyanígy paníroztam és sütöttem meg a gombaszeleteket is.
A rántott zöldségek hozzávalói:
- 40-50 dkg sárga gévagomba
- 1 liter víz
- 1,5 fehér kanál ételízesítő
- 1 padlizsán
- 1 cukkini
- só, ételízesítő
- 25-30 dkg rétes liszt
- 5 tojás
- 25-30 dkg zsemlemorzsa
- olaj a sütéshez
A párolt rizshez az alábbiakat használtam:
- 3 főzőtasak (37,5 dkg) paraboiled rizs
- 1 fej hagyma
- 3-4 evőkanál olaj
- 1,5 fehér kanál ételízesítő / vagy ízlés szerint
- 4 fehér kanál ételízesítőből kiszitált szárított zöldség
- őrölt bors ízlés szerint
- 1 liter forró víz
A hagymát apróra vágtam, és megdinszteltem az olajban. Hozzáöntöttem a főzőzacskókból a rizst, lepirítottam kissé, majd fűszereztem ételízesítővel és borssal, beleraktam a szárított zöldségeket és felöntöttem forró vízzel (először csak 8 dl vizet öntöttem alá, úgy fröcskölt, mint a gejzír, később, még 2 dl forró vizet öntöttem hozzá, mert már nem volt alatta lé, de a rizs még nem puhult meg rendesen / biztos a szárított zöldségek miatt kellett bele több folyadék). Kb. 20-25 perc alatt készült el a rizs. A rizst kis kávéscsészébe nyomkodtam, utána tányérra borítottam, mellé sorakoztattam a megsült zöldségeket és azonnal tálaltam. Nagyon finom ebédünk lett. A rántott gévagomba állagában és ízében leginkább a rántott csirkemellre hasonlít.
Sárga gévagomba rántva, rántott cukkinivel és padlizsánnal, párolt rizzsel |
Nem ismerem ezt a gombafajtát, de biztosan finom lehet, mert nagyon guszta. Szívesen mentem volna Hozzád ebédre.
VálaszTörlésMilyen szép színük van, még sosem ettem ilyen gombát, de biztosan finom.
VálaszTörlésFinomakat főzöl ebből gombából mindig!:-)
VálaszTörlésRétes liszttel panírozol?Attól puhább lesz a panír ugye?
Köszi Lányok! Tényleg finom!
VálaszTörlésRita - szívesen látnálak!
Nelli - jobban szeretem a panírozáshoz és a sűrítéshez is a rétes lisztet, mert nem lesz olyan csomós-csirizes. Panírozáskor nem lesz a kezemen nagy "nokedli". A "bunda" viszont mindig nagyon finom ropogós.
Gomba! Bomba!!!! Ha lenne minél több.
VálaszTörlésÉs persze friss. Nagyon szereti a lányom így kirántva.
Ilyen gombát még nem ettem, pedig sokat szoktunk otthon gombázni! Nagyon jól néz ki!
VálaszTörlésMegtaláltam a limoncello receptjét Bio-Ritmusnál :) Köszi a tippet!!!
Juci - én most mondtam a Fiamnak, hogy tartsunk egy kis szünetet a gombázásban, mert most egy kicsit megteltem vele.
VálaszTörlésBors and Pepper - azt olvastam, hogy ártéri erdőkben fordul elő leginkább, a Fiam is a Tisza parton szedi. Örülök, ha tetszett a tipp. Az a likőr nagyon finom, imádom, csak azért jutott eszembe :)
Engem tökre felizgatott ez a gévagomba:) Mutattam a páromnak is, de még ő sem látott ilyet.
VálaszTörlés(De írod, a Tisza parton szedi a fiad, nos, az tőlünk nagyon-nagyon messze van. Hozzánk a Duna van közel.)
Kedves Roza! Szerintem a Duna part ártéri erdeiben is érdemes szétnézni, biztosan ott is van.
VálaszTörlés