A családom délelőtt bőszen kérdezgette, mi is lesz ma ebédre. Csak annyit tudtam, hogy töltött galamb biztos lesz, mert 4 gyönyörű, megtisztított galambot kaptunk ajándékba Anyukáméktól. Így mondhatom, hogy folytatódott a heti tendencia, mai ebédünk egy része ismét ajándék volt ... ha nem is a természeté, Szüleimé :)
És mert ezek a galambok nagyon fiatalok voltak, készülhetett belőlük töltött galamb. A töltelék hozzávalói:
- 2 szikkadt zsemle
- víz az áztatáshoz
- a galambok zúzája-mája-szíve
- 1 tojás
- fél csokor petrezselyemzöld
- 1 fehér kanál ételízesítő
- 1 csapott teáskanál őrölt bors
Először a szikkadt zsemlét áztattam be, majd a belsőségeket apróra vágtam, ugyancsak felaprítottam a petrezselyem zöldet. A kinyomkodott zsemlét tálba raktam, hozzáadtam a nyers tojást, petrezselyemzöldet, apróra vagdalt galambbelsőségeket, ételízesítőt és őrölt borsot. A masszát jól összedolgoztam. Mielőtt elkezdtem tölteni, a galambokat körben besóztam, hogy töltés után már ne kelljen forgatni. Minden galambba 3 púpos teáskanál töltelék fért. A galambokat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztattam, a maradék tölteléket a lábukhoz raktam. a galambok a a töltelék tetejére is margarin darabokat raktam,
alufóliával lefedtem és 180 fokra állított sütőbe toltam (nem volt előmelegítve). Egy órán át sütöttem fólia alatt, majd a fóliát eltávolítva még vagy 30-35 percig 200 fokon, amíg ilyen szép piros lett. A töltelék kicsit kijött belőle, de legalább jól átsült.
Következő lépésben a sült zöldségeket raktam össze. Ma ezekből készült:
- 1 db cukkini (kb. 33 dkg)
- 3 db sárgarépa (kb. 33 dkg)
- 3 db paszternák (kb. 10 dkg)
- 2 db hagyma
- 5-6 db lecsó paprika
- kevés ételízesítő, őrölt bors,
- margarin darabkák a tetejére
A zöldségeket sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, megszórtam kevés ételízesítővel, őrölt borssal, és margarin darabkákat tettem a tetejére. A galamb alá toltam a légkeveréses sütőbe. Addig sütöttem, míg a galambról le nem került a fólia (kb. 45-50 perc).
Amíg a sült zöldség és a galamb sültek, 1 kg darált húsból csevap masszát készítettem, reszelt hagymával, sóval, borssal, ételízesítővel. A csevap receptje itt megtalálható. Egy megmosott szárazra törölt cukkinit hosszában ketté vágtam, és nagyjából egyenletes fél karikákra szeltem, kevés ételízesítővel egy tálban lefűszereztem, és félretettem, amíg elkészítettem a csevapgolyókat. Amikor elkészültek a golyók, cukkinivel váltakozva nyárspálcikákra húztam, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, és a galamb alá tettem sülni a 200 fokra állított légkeveréses sütőben.
Mire a galamb megsült a cukkinis húsgolyóim is szép barnára sültek.
Amíg ezek elkészültek még egy kis fejes salátát is készítettem: 2 fej salátát megmostam, jól lerázogattam, tálba tépkedtem, citromos öntettel meglocsoltam, és átforgattam.
A citromos öntet hozzávalói:
- 1 citrom kifacsart leve
- 1 evőkanál olaj
- kevés só, őrölt bors
- kevés édesítőszer Ezeket jól összekevertem és ezzel locsoltam meg a salátát.
Már csak a krumpli volt hátra: Tegnap maradt egy fél fazék tört krumplim, amit a hűtőben tároltam. Ehhez ma leszedtem pár friss petrezselyemzöldet, megmostam, beletépkedtem. Forraltam kevés vizet, ebből adtam a krumplihoz kb. 1 dl-t, kicsit megborsoztam, és összeturmixoltam. Pici forró víz még kellett hozzá, hogy jó krémes legyen. Mikróban melegítettem meg. És egyszer csak összeállt a kép, hogy mi is lesz ebédre:
Töltött galamb és cukkinis csevapgolyós nyársak
sült zöldségekkel,
petrezselymes krumplipürével
és citromos fejes salátával.
Fejedelmi középkori ebédtek volt!:-)A férjem biztos nagyon szerette volna.:-)
VálaszTörlésJól hangzik, valamikor gyerekkoromban ettem galambhúst, de már nem is emlékszem az ízére.
VálaszTörlésNelli! Mi volt ebben középkori? Fejedelmi volt, de nagyon is jelenkori!
VálaszTörlésKati! A galamb nagyon finom ízű, a tölteléktől kicsit borsos-petrezselymes ízt kapott, imádjuk!
Te jó ég! Micsoda fenséges ebéd!
VálaszTörlésOdaköltözöm hozzád! Pont.
Juci, nagyon aranyos vagy!! :)
VálaszTörlésAkkor ettem utoljára galambot, mégpedig galamb becsináltat, amikor a nagyfiamat szültem. Annak 35 éve:) Édesanyám galamb becsináltat hozott nekem a kórházba... Akkoriban volt galamb állományuk. Sajnos, már 8 éve, hogy nincs köztünk.
VálaszTörlésKedves Roza! Igazán sajnálom! Remélem az én Szüleim még sokáig velünk lesznek!
VálaszTörlésÉrdekes, Férjem nem szerette a galambot, de most úgy megette :) Imádja a tölteléket :)