A vacsora előkészületeit még délelőtt megtettem, ebédfőzés közben.
Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 0,5 liter forró víz, só,
ételízesítő, őrölt kömény, fokhagyma granulátum ízlés szerint, 2 nagy
poharas 20 %-os tejföl, 6 pár Pikok sertés virsli, kb. 10 dkg trappista
sajt, néhány szelet nagyon vékonyra szelt kolozsvári szalonna.
Egy fej kelkáposztát négybe vágtam, torzsáját kivágtam, majd vékony
cikkekre szeleteltem. Lábasba pakoltam, megszórtam sóval,
ételízesítővel, őrölt köménnyel és fokhagyma granulátummal, felöntöttem
fél liter forró vízzel és fedő nélkül főztem, hogy a puffasztó anyagok
elpárologhassanak belőle. Kb. 10 perc forralás után lefedtem és
puhulásig főztem a káposztát, aztán félretettem.
Vacsorára készülve bekapcsoltam a sütőt melegedni (alsó-felső sütésre,
250 fokra), aztán a kis tepsim aljába kanalaztam pár kanál tejfölt,
"kikentem" vele a tepsit, majd beleterítettem az alaposan kinyomkodott
főtt káposzta felét. Megkentem tejföllel, aztán 6 pár felkarikázott
virslivel betakartam. Néhány teáskanál tejföllel megpettyegettem a
virslikarikákat is, aztán újra kinyomkodott káposzta következett. A
tetejét vastagon megkentem tejföllel, sajtot reszeltem rá, és
beborítottam nagyon vékony húsos szalonnaszeletekkel. Addig sütöttem,
míg szép piros lett a teteje.
Nem tudom honnan, de elég sok lé lett alatta, úgyhogy tálalásnál
alaposan le kellett csöpögtetni. Legnagyobb örömömre nagyon ízlett a
családnak :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése