Már jó néhány éve minden tavasszal beindul a medvehagyma őrület, ami
végigsöpör a blogokon, csakúgy, mint ősszel a sütőtök. Régen, amikor
fiatal korunkban egy bakonybéli SZOT üdülőben pihentünk Párommal, sokat
barangoltunk az erdőben, ott rengeteg medvehagyma volt, persze akkoriban
még nem volt ilyen felkapott, nem is ismertük. Csak csodálkoztunk, hogy
mi ez a gyöngyvirág levelű, fokhagyma illatú növény. Azóta aztán fényes
karriert futott be, nem tudom, hogy a háziasszonyok mennyire
használják, de a gasztroblogokon nagyon trendi. Eddig én még nem vettem,
de most a piacon kóborolva találtam, vettem is 4 csokorral belőle, hogy
kipróbáljam.
A mai zöldséges tésztánkat én is medvehagymával és
petrezselyemzölddel tettem izgalmasabbá. Ebéd közben Apának
lelkendeztem, a vadiúj szerzeményemről, de Őt nem villanyozta fel
túlságosan a dolog. A tésztára azt mondta, hogy finom, de kifejtette,
hogy a többi hagymát sem szereti, ezzel is hagyjam békén. Megeszi, de
nem fog rajongani ezért sem, hiába ecseteltem, hogy mennyire egészséges -
ezzel kapcsolatban az összes információ megtalálható a neten. És
akkor jöjjön a mai ebéd:
A zöldséges tészta hozzávalói:
1 csomag (450 gr) mirelit zöldségkeverék (Tesco-s; sárgarépa kocka,
zöldborsó, pici karfiol és brokkoli virág volt benne), kevés olaj, 1
nagy csokor friss medvehagyma, 1 nagy csokor friss petrezselyemzöld, 5-6
friss spenót levél, só, ételízesítő, chilipor ízlés szerint, + 1
kávéskanál fokhagyma granulátum, 1 evőkanál búzacsírás rétes liszt,
4-4,5 dl forró víz, 1 csomag (fél kg) Durillo masni tészta, 1 liter
forró víz, 1 fehér kanál só, pici olaj.
A zöldségeket kevés olajon megdinszteltem sóval és ételízesítővel, majd
hozzákevertem a felaprított medvehagymát, petrezselyem és spenót
levelet. Néhány perc párolás után megszórtam egy kanál liszttel,
elkevertem és felöntöttem forró vízzel. Ízesítettem chili porral és
fokhagyma granulátummal és készre főztem, a párolással együtt nem több,
mint 15-18 perc alatt elkészült. Végül a közben Zepter módszerrel 14
perc alatt megfőzött masnitésztát is a zöldségekhez kevertem és máris
tálaltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése