A hét végére csupa csirkét vettem a Lidl-ben. Szinte minden akciós volt. A mára szánt kétízületes csirkeszárnyak is. Ebből 3 dobozzal vettem. Aztán kifundáltam, hogy pácot készítek hozzá, ketchup-ból, a sültcsirke fűszerkeverékemből, chili porból és fokhagyma granulátumból. Így is történt. Köretnek sült zöldségeket készítettem, a Szüleimtől kapott kicsit nagyobb és már nem túl zsenge cukkiniből, sárgarépából, és néhány kisebb fej hagymából, ugyanolyan páccal megízesítve, mint a husi, ezen kívül hagymás újkrumplit is főztem. De nézzük a hozzávalókat.
A pácolt csirkeszárnyak hozzávalói:
3 doboz kétízületes csirkeszárny (2,1 kg)
4 evőkanál ketchup
1 evőkanál olaj
4 púpos teáskanál sültcsirke fűszerkeverékem
1 kávéskanál chilipor
1 kávéskanál fokhagyma granulátum
A megtisztított, megmosott csirkeszárnyakat tálba raktam. Egy bögrében összekevertem a pácot, ráöntöttem a húsra, és jó alaposan összekevertem, hogy a pác mindenütt bevonja. Jó órán át állni hagytam, amíg a zöldségeket is előkészítettem és előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Az óra leteltével sütőpapírral bélelt tepsire raktam a szárnyakat, tálban visszamaradt pácot rákentem, a tepsit alufóliával letakartam (fényes fele a hús felé), és forró sütőbe toltam. 45 percig sütöttem 180 fokon, aztán a sütőt 250 fokra állítottam, és még 15-20 percig sütöttem, míg szép aranybarna lett.
Köret 1.: Sült zöldségek:
3 nagyobb, nem túl zsenge cukkini
1 csapott fehér kanál só
6 db sárgarépa
8 db kisebb fej hagyma
4 evőkanál ketchup
1 evőkanál olaj
2 púpos teáskanál sültcsirke fűszerkeverékem
1-1 kávéskanál chili por és fokhagyma granulátum
A cukkiniket meghámoztam, hosszában négyfelé vágtam magjukat is kiszedtem, és egy szűrőbe daraboltam kb. akkorákra, mint a kockára vágott krumplit szokás. A szűrőt a mosogatóba tettem, és egy csapott fehér kanál sóval leszórtam, majd jól összerázogattam, hogy kiadja a levét. Hagytam lecsöpögni. Megtisztítottam a sárgarépát és a hagymát is, és azokat is darabokra vágtam. A cukkiniről leöblítettem a sót, aztán a répával és hagymával együtt tálba raktam, erre is összeállítottam a pácot, nyakon öntöttem vele, és jól elkeverve állni hagytam egy kis ideig. Mikor a csirke már 15 perce sült, szűrőbe öntöttem a zöldségeket, hogy a felesleges pác és kioldódott nedvek lecsöpöghessenek, aztán sütőpapírral bélelt tepsire terítettem és a csirke alá raktam sülni (légkeveréses sütőbe). Amire a csirke szép pirosra sült, a zöldség is kész lett.
Köret 2.: Hagymás újkrumpli
1 kg újkrumpli
1 csapott fehér kanál só
kb. 1 dl víz
1 fej hagyma
kevés olaj,
kevés őrölt bors.
A megtisztított, megmosott feldarabolt újkrumplit pici vízben sóval puhára főztem. A hagymát apróra vágtam, kevés olajon megdinszteltem, jól megborsoztam. A puhára főtt krumplit összekevertem a megdinsztelt, megborsozott hagymával.
Amíg a husi és köretek elkészültek, a tegnapi maradék gombamártásból fél liter forró vízzel, és kevés sóval finom gombakrémlevest turmixoltam. Turmixolás után gyorsan összeforraltam és már ehettünk is :). A fiúk nem rajonganak érte, de mi Apával szeretjük, mindkettőnknek jutott egy-egy tálkával.
A csípős pácolt csirkeszárnyakat ugyancsak pácolt sült zöldségekkel tálaltam és hagymás újkrumplit is kapott, aki kért. Legnagyobb örömömre megint elégedetten kelt fel a család az asztaltól :D
Csípős pácolt csirkeszárnyak, pácolt sült zöldségekkel |
Igen jól néznek ki azok a megsűlt csirkeszárnyak, egy kis körettel kérek szépen! Levest most nem kérek!:))
VálaszTörlésNagyon guszták Marika,na és nagyon finom is az biztos!
VálaszTörlésHmmm, ezek a szárnyak nagyon ínycsiklandozóak :)
VálaszTörlésA családnak is nagyon tetszettek!!
VálaszTörlés