2011. július 11., hétfő

Húsmentes ebéd: Karfiolos zöldborsóleves, cukkinis tészta





A mai ebédből megint teljesen kihagytuk a húst, a húsevést inkább az esti órákra, vacsorára időzítjük. Azért finom fűszeres ebédünk volt, karfiolos zöldborsóleves tojás nélküli cérnametélttel, és (fokhagymás-bazsalikomos) cukkinis farfalle (pillangó) tészta.
A leves hozzávalói:

  1 fej hagyma

  1 csomag (45 dkg) finomfőzelék alap (mirelit, sárgarépakocka, és zöldborsó van benne)

  kb. 15-20 dkg karfiol

  darabka zöldpaprika

  2,5 fehér kanál ételízesítő, őrölt bors ízlés szerint

  2 liter forró víz

  néhány szál friss zeller zöld

  kevés olaj

  5 dkg tojás nélküli cérnametélt






Karfiolos zöldborsóleves
Az apróra vagdalt hagymát, finomfőzelék alapot, apró rózsáira szedett karfiolt kevés olajon együtt pároltam, jó 10-15 percig, amikor megszórtam ételízesítővel, őrölt borssal, forró vízzel felöntöttem, és kb. 20-25 percig főztem, hogy a zöldségek megpuhuljanak. A végén beleraktam a cérnametéltet és az apróra vagdalt zeller zöldet, felforraltam, és azonnal levettem a tűzhelyről, 10 percig állni hagytam, ennyi idő alatt a tészta megfőtt a forró levesben, így tálalhattam.
Második fogásnak cukkinis tésztát készítettem, isteni, fűszeresen párolt cukkinivel.
Hozzávalók:

  5 db kicsi cukkini

  1 nagy fej hagyma

  kevés olaj

  4-5 gerezd fokhagyma

  fél csípős zöld paprika

  1 fehér kanál ételízesítő, 1 kávéskanál chili por, 1 kávéskanál oregano

  3-4 nagyobb bazsalikom levél (friss)

  1-2 evőkanál víz

  50 dkg durum farfalle tészta

  1 liter forró víz

  1 fehér kanál só, kevés olaj

A hagymát apróra vágtam, és dinsztelődni tettem. Amikor üveges lett, hozzáadtam a megmosott, héjastól félbe, majd szeletekre vágott cukkinit, apróra vagdalt fokhagymát, ételízesítőt, chili port, oreganot, csípős zöldpaprika szeleteket, pici vizet, és fedő alatt addig pároltam, míg roppanósan puha nem lett. Ekkor hozzáadtam az apróra vagdalt bazsalikomot is, 1-2 percig még főztem, és a közben megfőzött pillangó tésztával tálaltam. Még ragadozó családtagjaim is szívesen megették :). Vacsorára a szombatról maradt csirkepörköltet esszük meg, hogy hús is legyen a mai napban :D





Cukkinis tészta (fokhagymás-bazsalikomos)

5 megjegyzés:

  1. Ez a cukkinis tészta nagyon menő, a napokban több blogon is láttam, én is ki akarom próbálni, igaz csak főzőtököm van, de szerintem azzal is finom lesz.

    VálaszTörlés
  2. Hidd el nálam sincs mindennap hús.
    Ezt a cukkinis tésztát a napokban elkészítem, nagyon tetszik.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó!:) A héten megyünk a városba, nagybevásárlás lesz, beszerzek az ilyen ételekhez ezt-azt.
    Ma pl. nagyon meg tudnám enni:))


    (Maria, ne vegyed tolakodásnak, meg szeretném kérdezni, hogy a nagyobbik kisunokádat megkapjátok? Mármint egy kis nyaralásra, ahogy szeretted volna.)

    VálaszTörlés
  4. - Kati, mivel a tök is olyan semleges ízű mint a cukkini, szerintem biztos jó lesz.

    - Köszi Marika!

    - Juci, én is szívesen kihagyom, de a "fiúk" nagyon húsosak. :)

    - Roza, én is, akár minden nap is tudnék hús nélkül enni :)

    Sajnos nem jöhet el Tomika, Menyem szerint még túl kicsi, és nem akarja féltékennyé tenni sem, hogy Anya csak a babával van. A másik indok, hogy nagy a távolság így nem tudnánk vele gyorsan hazaszaladni, ha gond adódna. Pedig úgy örültem (örültünk) volna!

    VálaszTörlés