2014. május 26., hétfő

Spárgás-petrezselymes linguine

A hét végén vettem egy csomag (500 gr) fehér spárgát. Apa mikor meglátta, kikötötte, hogy ilyet az Ő tányérjára nehogy merészeljek tenni, mert ezt Ő ugyan meg nem eszi. Eltelt a hétvége és végül nem került a tányérunkra a spárga. Szombaton nem volt először időm, aztán meg kedvem a főzéshez, vasárnap meg a betervezett gyros és tzatziki  mellett rántott húst követelt drága Párom, hát azok készültek, melléjük apró újkrumplit  sütöttem.
De ma ebédre csak elővettem a spárgát.  Elpattintottam és vékonyan meghámoztam a szárát, aztán akkorákra vágtam, mint a zöldbabot szoktam. Megtisztítottam és apróra vágtam 5 gerezd új fokhagymát, felaprítottam egy nagy csokor friss petrezselyemzöldet és elkezdtem a "spárgamártás" készítését. 
Kevés olajon megdinszteltem a fokhagymát és a spárgát, közben ízesítettem val, ételízesítővel, őrölt borssal, és kevés chili porral. Felöntöttem 3-3,5 dl forró vízzel és fedő alatt főztem kb. 10 percig, amíg a durum linguini is megfőtt (500 gr, szokásos Zepter módszerrel). Akkor botmixerrel pürésítettem a spárgát, beleraktam a friss petrezselyemzöldet, épp csak összerottyantottam, aztán belekevertem a kifőtt tésztát. 
Apa rákérdezett, hogy ugye nem AZ van a tésztán, de őszintén megmondtam, hogy ez biza AZ. Megegyeztünk, ha megkóstol egy falatot és nem ízlik, akkor eszik pirítóst zöldségekkel. Egy falatot felcsavartam Neki az én tésztámból, először csak megszagolta, és húzogatta a száját, aztán megkóstolta, és a végén csak evett belőle - kétszer szedett. Igaz megszórta még chilivel, pedig eredetileg is csípős volt. Kifejtette, hogy azért ez nem lesz a kedvence, de én annak is örültem, hogy megette :).
3 óra utána a várakozási idő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése