2014. május 13., kedd

Mai vacsoránk: Rántott süllőfilé fokhagymás-petrezselymes burgonyával, házi kovászos uborkával

Legkisebbikemben ugyan felmerült, hogy való-e egyáltalán a kovászos uborka a rántott süllőhöz, de kóstolás után minden kétsége elmúlt. 
A halat Legnagyobbikom hozta még szombat este megtisztítva, kibelezve.


Másnapig a hűtőben pihent becsomagolva. Akkor kifiléztem, gerincét, fejét, és két első úszója melletti háromszög alakú húsát még vasárnap megsütöttem hagymával-szalonnával.  A 18 db gyönyörű hófehér bőr nélküli süllőfilét besózva bezacskóztam és a hűtő  0 fokos rekeszébe tettem (eredetileg tegnapig, de a tegnapi foghúzás elvette a kedvem a nagy főzéstől, ezért csak ma vacsorára került elő).  Ma teljesen hagyományosan (liszt, kevés sóval elhabart tojás, zsemlemorzsa)  bepaníroztam a süllőfiléket, majd forró olajban - de a hőt mérsékelve - szép pirosra sütöttem. Papírtörlővel bélelt tálon csepegtettem le. 
A petrezselymes krumplin változtattam egy cseppet. Keresztlányom ballagásán ettünk olyan petrezselymes krumplit, amiben egy leheletnyi fokhagyma íz volt érezhető, és ez nagyon tetszett, ezért most én is tettem egy ici-pici fokhagyma granulátumot a megfőtt krumplihoz, mielőtt a kevés olajban picit átpirított, megborsozott petrezselyemzölddel  összekevertem. Kifejezetten jót tett neki.
Az uborkát én tettem el, ezt is szokásos módon. Anyukám lepett meg a múlt vasárnap apró, dirrekt kovászolni való kígyó uborkákkal és hatalmas csokor, a kertjükben termett, illatos, friss kaporral. A megérett kovászos uborka finom volt a vacsora mellé. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése