2015. április 9., csütörtök

Egyszerű saláta, húsvéti sonka maradékának felhasználása

Mostanában kevesebbet eszem, mint régebben. A reggeli többnyire kimarad, valahogy nem akaródzik a reggeli kávén túl bármit is elfogyasztani reggel. A gyomrom többnyire már kora reggel összeugrik az idegtől. Ma is délben ettem először. Még húsvétra vett zöldségekből készült egy egyszerű saláta. Egy fejes saláta közepéből, 3 szem retekből és 2 szál újhagymából. Ezeket feldarabolás után egyszerűen tányérra pakoltam, kevés majonézzel és citromlével meglocsoltam, csipet sót szórtam rá és megettem. 

Ezzel a tál salátával elvoltam délutánig. Közben skype-oltam Középsőmmel, aki éppen levest készült főzni. Elsorolta, hogy miből, meg milyen főznivalói vannak otthon, aztán láttam, hogy tisztítja, darabolja a zöldségeket, ettől én is kedvet kaptam a főzéshez. Elköszöntem, aztán én is előszedtem a zöldségeket, babot, sonkát, tésztát, és a maradékfelhasználás jegyében főztem egy jó kis sonkás bablevest, meg sonkás-tejfölös tésztát. Legkisebbikem tegnap már úgyis mondta, hogy úgy enne már egy kis levest. Ma ehetett, két tállal is szedett. Legnagyobbikomék is feljöttek, Legnagyobbikom is evett a levesből, örültem, hogy mindkét csemetémnek ízlett.

Ezek voltak a bablevesben:
12-13 dkg apró szemű fehér bab rövid ideig forró vízben áztatva, 1 kisebb fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma - ezek apróra vágva, 1 szál sárgarépa, 2 kisebb petrezselyemgyökér, 1 darabka paszternák, kb. 1/3 zellergumó, 2 közepes krumpli, 1 csokor petrezselyemzöld, 2,5 liter forró víz, 2 fehér műa. kanál ételízesítő, fél fehér kanál só, 1 kávéskanál fűszerpaprika, 2 fél marék (5 dkg) 8 tojásos csipetke, kb. 15-20 dkg húsvéti sonkamaradék felkockázva, kb. 4 cm-es gyulai kolbász darab apró kockákra vágva. 
A rántáshoz 2 evőkanál rétes liszt, pici olaj, 2 kávéskanál fűszerpaprika. 
A rövid ideig áztatott babot, a zöldségeket, sonkát, kolbászt, forró vizet, fűszereket és csipetkét az 5,8 literes Zepter fazékba raktam, lezártam gyorsfőző fedővel és gyors tűznél szokásos jelzésekig forraltam, majd takarékon főztem 20 percig. Hagytam magától visszaesni a főzőpálcát, levettem a fedőt, az újra forrásba hozott levest paprikás rántással berántottam. Visszaraktam a fedőt, néhány percig újra intenzíven forraltam, aztán már ehettünk is. Finom lett.
A tészta hozzávalói:
2-3 szelet kb. 5 mm vastag maradék húsvéti sonka vékony csíkokra vágva, kevés olaj, 1 nagy pohár tejföl, pici só. 
4 dl forró víz, csapott fél fehér kanál só, 20 dkg fodros metélt tészta

A tésztát Zepter módszerrel megfőztem, kb. 7 perc alatt az újraforrás után. 
A csíkozott sonkát kevés olajon megpirítottam, majd hozzáöntöttem a nagy pohár 20 %-os tejfölt. 1-2 csipet sóval ízesítettem, és főztem pár percig. A főtt tésztát belekevertem a tejfölös-sonkás mártásba, forraltam egy pár pillanatig és kész. Reszelt sajtot is lehetett volna tenni rá, de nem tettünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése