2015. április 29., szerda

Hússal rakott kelkáposztafőzelék




Anyukám küldött tegnap egy szép kis fej új kelkáposztát, ebből készült ez a finomság. A főzeléket szinte ugyanúgy főztem, mint máskor, épp csak kicsit kevesebb alapanyagból, a krumplit nem kockára vágva tettem bele és elmaradt a lisztes sűrítés. 
Az új kelkáposzta párolás közben kb. harmadára esett össze, csak utána került bele az uborkagyalun vékonyra szeletelt krumpli és fűszerek. Mivel eredetileg is kevés vízzel pároltam, nem kellett berántani, csak jól elforraltam alóla a levet, és a végén kétszer rövid időre belenyomtam a botmixert, hogy legyen egy kis "saját anyagával" való sűrítés. Jól elkevertem, aztán a főzelék egyik felét belekanalaztam egy vékonyan kiolajozott kis tepsibe, ráterítettem a megpárolt darált húst, majd betakartam a főzelék másik felével, kevés sajtot reszeltem rá és pirosra sütöttem. Finomra sikerült.



A főzelék hozzávalói: 
1 kis fej új kelkáposzta, 5-6 kis krumpli, kb. 4 dl forró víz, só és/vagy ételízesítő, őrölt kömény és fokhagyma granulátum - a fűszerek ízlés szerint.
A töltelék hozzávalói:
25 dkg darált sertéscomb, só és/vagy ételízesítő ízlés szerint, kevés őrölt kömény, őrölt bors, csilipor, fokhagyma granulátum, 1 kávéscsésze víz, 2 db nyers tojás
A darált húst zsiradék nélkül szárazon pergősre pirítottam, fűszereztem, majd felöntöttem egy pici vízzel, hogy megpárolódjon kissé. Amikor az összes nedvesség eltűnt alóla ráöntöttem a két elhabart tojást, amivel megszaporítottam kicsit a húst. Ezt a tojásos fűszeres húst terítettem tölteléknek a két főzelékréteg közé. 
Kelkáposzta kedvelőknek érdemes kipróbálni, mert nagyon finom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése