2015. április 6., hétfő

Húsvét hétfő 2015 - Fűszeres kacsasült vele sült krumplival és répával




Az eredetileg tervezetthez képest változott a mai ebédre készült  kacsa sütésének mikéntje. Nem volt kedvem külön köretet készíteni ahhoz a pár darab húshoz, ami a csomagban volt, ezért elhatároztam, hogy fűszeresen sütöm meg a kacsát és a köretnek szánt krumplit és répát - együtt. Azt reméltem, hogy a kisülő kacsazsír még finomabbá teszi a mellette sülő köret ízét, és tényleg nem kellett csalódnom, mert isteni lett a kacsa is és a köret is. Végül se savanyúságot, se befőttet nem ettünk hozzá, anélkül is nagyon bejött Legkisebbikemnek és nekem is. 
A fűszerkeverék ezekből állt:
2-2  fehér műanyag kanál Himalája só (természetesen a sima só is jó) és ételízesítő (én a Lidl-ben kapható Mikádó ételízesítőt használtam), 1 kávéskanál csilipor, 1 kávéskanál fokhagyma granulátum, fél kávéskanál őrölt fekete bors, fél csapott kávéskanál nagyon finom porrá őrölt rozmaring. 
Ezeket a fűszereket összekevertem egy kis tálkában, és ezzel fűszereztem mindent. Rozmaringból nem használtam sokat, mert úgy gondolom a rozmaring olyan intenzív fűszer, ami túladagolva (számomra legalábbis) inkább ront, mint javít az ételek ízén.

Megtisztítottam, megmostam  néhány krumplit, meg 2 sárgarépát, előbbieket  négybe vágtam, utóbbiakat ferdén vastag szeletekre. A zöldségeket még a szűrőben megszórtam a fűszerkeverékkel, jól összeráztam és sütőpapírral bélelt tepsibe terítettem. 
Ráraktam a megmosott, lecsepegtetett, ugyancsak befűszerezett kacsacomb darabokat,

a tepsit lefedtem alufóliával és 130 fokra állított légkeveréses sütőbe toltam, kb. 75 percre. Utána a hőt 200 fokra emeltem és még 30 percig sütöttem fólia alatt, majd a fóliát levéve, 250 fokon, a húst 2x megfordítva megpirítottam a tepsiben lévő finomságokat. A krumplit-répát nem piszkáltam, az a tapasztalatom, hogy akkor sül igazán finomra, ha nem nyúlok hozzá. A végén ilyen gyönyörűséges látványt nyújtott a tepsi tartalma

Legkisebbikem már nagyon várta, hogy együnk, gyorsan szedtem először Neki, aztán magamnak is. Amikor mondtam, hogy rozmaring is van a fűszerkeverékben, kissé elbizonytalanodott, de kóstolás után úgy lapátolt be mindent sűrű dicséretek közepette, hogy öröm volt nézni. 
Tényleg isteni lett a mai ebéd, kár, hogy hamarabb nem próbáltam ki, Apának is biztosan nagyon ízlett volna.

2 megjegyzés:

  1. Kedves María! Együttérzek veletek amiért az idén csendes szomorúsággal teltek nálatok a húsvéti ünnepek. :(
    Sült húsnak én is kacsát sütöttem. Most són meg majorannán kívül más fűszert nem tettem rá, de így is nagyon finom volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :( sajnos idén gyökeret vert nálunk a szomorúság és nem akar elereszteni bennünket :(.

      Én eddig mindig csak sóval fűszereztem a kacsát, nem mertem mással. Most utólag sajnálom, hogy Apa már nem kóstolhatta meg milyen finom volt fűszeresen.

      Törlés